Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AstraZeneca a ajuns la un acord cu UE pentru livrarea dozelor de vaccin restante

vaccin_astrazeneca.jpg

Vaccin Coronavirus Oxford AstraZeneca
Sursa imaginii: 
Sky News

Uniunea Europeană și compania AstraZeneca au ajuns vineri la un acord care va asigura livrarea dozelor restante de vaccin împotriva Covid-19 către statele membre, conform acordului de achiziție din  vara anului trecut.

Totodată, acordul va pune capăt litigiilor aflate pe rolul Tribunalului de la Bruxelles.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: „Acordul rezolutiv de astăzi garantează livrarea de către AstraZeneca către UE a celor 200 de milioane de doze restante de vaccin împotriva COVID-19. În timp ce în această săptămână am atins importantul obiectiv de a vaccina complet 70 % din populația adultă a UE, există diferențe semnificative între statele membre în ceea ce privește ratele de vaccinare, iar disponibilitatea continuă a vaccinurilor, inclusiv a celor de la AstraZeneca, rămâne esențială. În calitate de cel mai puternic susținător al cooperării și solidarității globale în materie de vaccinuri, vom continua să ajutăm restul lumii. Obiectivul nostru este de a pune la dispoziție cel puțin 200 de milioane de doze de vaccin prin intermediul COVAX țărilor cu venituri mici și medii, până la sfârșitul acestui an. Solidaritatea în materie de vaccinuri este și rămâne marca noastră.”

Acord prevede angajamentul ferm al AstraZeneca de a furniza, pe lângă cele aproximativ 100 de milioane de doze livrate până la sfârșitul trimestrului 2, încă 135 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2021 (60 de milioane de doze până la sfârșitul trimestrului 3 și 75 de milioane de doze până la sfârșitul trimestrului 4), iar dozele restante (65 de milioane) până la sfârșitul lunii martie 2022. Astfel, numărul total de doze livrate va fi de 300 de milioane, așa cum prevedea contractul.

De asemenea, statelor membre li se vor pune la dispoziție calendare regulate de livrare și se vor aplica rabaturi plafonate în cazul oricăror doze livrate cu întârziere de către fabricantul vaccinului.