
Social
Ministrul Educației, despre formularul privind vaccinarea elevilor: Îmi asum această decizie. Mi-e greu să înțeleg de ce e contestată
coronavirus-5088471_1920_1.jpg

La o săptămână distanță de începerea școlii, autoritățile recunosc că stăm prost la capitolul vaccinare elevi. Aproximativ 200.000 de elevi, cu vârste între 12 și 19 ani, au fost imunizați până acum, a anunțat ministrul Educației Sorin Câmpeanu. Potrivit acestuia, la începutul anului școlar, părinții vor primi un formular în care vor răspunde la întrebarea dacă își vaccinează sau nu copiii. Pentru asta, în fiecare școală va exista o persoană care va ține legătura cu ei. Ministrul a explicat de ce este necesar acest formular.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu
Ministrul a mai spus că este posibil ca în a doua jumătate a lunii octombrie, Capitala să atingă pragul de şase infectări cu COVID-19 la o mie de locuitori, moment în care toate şcolile vor trece în online, pentru zece zile.
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu
La rândul său, medicul pediatru Mihai Craiu a spus că studiile ştiinţifice publicate până la finalul anului trecut arată că riscul de a deceda ca urmare a unor complicaţii generate de infecţia cu SARS-CoV-2 este foarte redus la copii.
Dr. Mihai Craiu, medic pediatru
“Cred că mesajul cel mai important care trebuie transmis către părinţi în acest moment este că toate analizele epidemiologice, inclusiv această prestigioasă publicaţie European Journal Academiology, care a evaluat studiile ştiinţifice publicate până la finalul anului trecut în ceea ce priveşte impactul vârstei asupra severităţii îmbolnăvirii şi asupra evoluţiei bolii, spun că riscul de a deceda ca urmare a unor complicaţii generate de infecţia cu SARS-CoV-2 este foarte redus la copii. Această proporţie de 2 la 100.000 la vârsta până în 10 ani ar trebui să fie pilonul central al comunicării către părinţi. Da, este adevărat, copiii pot face infecţii. Da, este adevărat, copiii pot să transmită la fel ca şi adulţii infecţia. Da, este adevărat, pot să îşi infecteze colegii de clasă, profesorii sau familia, dar în concepţiile notabile cunoscute există un număr foarte mic de evoluţii fatale”
Purtatul măştii de protecţie în interior este extrem de importantă, a adăugat medicul care precizează că acest lucru scade încărcătura transmiterii virale."Dacă nu poartă nimeni mască, riscul de transmitere ţine de expunere, de timpul expunerii. (...) Dacă toate persoanele poartă masca corect tot timpul cât stau în interior, există o minoritate de persoane care ar putea fi infectate, dar sunt atât de puţine, încât este absolut raţional să existe acele recomandări de obligativitate de purtării măştii.(...). S-a observat că ridicarea totală a oricăror fenomene de distanţare şi de purtare a măştii în interior a dus la recrudescenţă în condiţiile apariţiei mutaţiei Delta, care este mult mai transmisibilă.", a explicat medicul, în cadrul dezbaterii “Vaccinul anti-COVID pentru copii: cum ne protejăm copiii, odată ce începe şcoala?”, organizată luni de Salvaţi Copiii România.