Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinarea cu a treia doză de ser anti-COVID, din octombrie și în România

gheorghita_gov_ro.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Din luna octombrie, România va administra cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19, după ce vor veni recomandările Agenției Europene a Medicamentului, a declarat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului de vaccinare. A treia doză va fi administrată în cazul vaccinurilor ARN mesager, respectiv Pfizer și Moderna. Inițial, vor fi vaccinate persoanele imunodeprimate, precum cele cu afecțiuni oncologice, dar și alte categorii vulnerabile. Valeriu Gheorghiță a mai spus că acoperirea vaccinalăla nivel naţional este de circa 31%, în Capitală fiind de 49,4%. Vorbim de puțin peste 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze de ser. 
Între timp, varianta Delta a devenit dominantă în țara noastră. Confirmarea a venit astăzi de la Institutul de Sănătătate Publică, varianta indiană fiind considerată de două ori mai contagioasă decât cele inițiale. Din cazurile confirmate cu varianta Delta, 3 din 4 persoane nu erau vaccinate, au transmis autoritățile.   

 

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că anumite categorii de persoane imunodeprimate precum și persoanele care fac terapii imunosupresoare vor avea indicație să facă a treia doză de vaccin în prima schemă de vaccinare anti-Covid-19. De asemenea, o doză de rapel ar putea fi efectuată la cel puțin 6 luni de la schema inițială pentru persoanele vulnerabile, vârstnice și cele cu afecțiuni cronice. Medicul susține că aceste persoane vor putea fi imunizate de la începutul lunii octombrie, dacă autoritățile europene aprobă recomandările.  

Dr. Valeriu Gheorghiță

Pe de o parte vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice în tratament activ, persoanele cu alte condiții de imunodepresie, fie primară, fie dobândită, cum este infecția HIV netratată sau în stadii avansate. De asemenea, persoanele care fac terapii imunosupresoare, fie corticoterapie, fie terapie biologică, vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul  primei scheme de vaccinare, în loc de două doze, care se recomandă la acest moment. Această autorizație a fost deja acordată de Agenția Americană pentru Medicamente și Alimente. Agenția Europeană a Medicamentului evaluează această indicație, atât pentru vaccinul BioNTech/ Pfizer, cât și pentru cel Moderna. De la momentul autorizării, persoanele care se încadrează în aceste grupe de risc, de imunodepresie, vor primi 3 doze de vaccin, în loc de două doze la schema inițială. De asemenea, se discută de doza de rapel sau booster care se efectuează la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare și care de asemenea se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile, vârstnice, persoanele care se află în evidență cu afecțiuni cronice. Ulterior se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane care au primit schema inițială de vaccinare. Sunt discuții și evaluări ale datelor științifice, atât la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. După ce vom avea aceste recomandări, vom putea organiza și în România cele două tipuri de abordări.Pentru începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm și în România această etapă, cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale ale grupului de experți de la Agenția Europeană a Medicamentului, precum și de la Centrul European de Control al Bolilor”. 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat luni că analizează datele privind o a treia doză de vaccin anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech, care urmează să fie administrată la şase luni după cea de-a doua doză la persoanele începând cu vârsta de 16 ani. Cele două companii farmaceutice au depus o cerere la EMA, care a declarat că va efectua o evaluare rapidă a datelor, cu un rezultat aşteptat „în următoarele câteva săptămâni”.
Totodată, EMA a anunţat luni că evaluează datele privind utilizarea unei doze suplimentare de vaccin ARNm la persoanele cu sisteme imunitare slăbite. Rezultatul acestei analize va fi oferit în timp util, a mai spus agenţia europeană.

Săptămâna trecută, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a declarat că nu este nevoie urgentă de o a treia doză de vaccin anti-Covid-19 la persoanele complet imunizate. Acoperirea vaccinală anti-COVID la nivel naţional, din populaţia rezidentă eligibilă de peste 12 ani, este de circa 31%, în Capitală fiind de 49,4%, a declarat marţi preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

Dr. Valeriu Gheorghiță

"Acoperirea, din populaţia rezidentă eligibilă de peste 12 ani, este de circa 31%. (...) Acoperirea vaccinală în municipiul Bucureşti se apropie de 50%, vorbim de 49,4%. Urmează judeţul Cluj cu aproape 46%, judeţul Sibiu cu 39%, Timiş 36,3%, Constanţa 36,5%, Braşov 36,3%. Mai avem doar două judeţe, Giurgiu şi Suceava, care au o rată de acoperire sub 20%, în rest toate judeţele au rată de acoperire vaccinală de peste 20%", a precizat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. Preşedintele CNCAV a menţionat că până la data de 6 septembrie au fost vaccinate 5,28 milioane de persoane cu cel puţin o doză, din care, cu schemă completă, 5,17 milioane de persoane.