Covid-19 | Peste 3000 de cazuri, confirmate în R.Moldova, săptămâna trecută. 84 la sută, în rândul celor nevaccinați

seringa_manusi.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății al R.Moldova

Numărul cazurilor noi de coronavirus continuă să crească tot mai mult în R.Moldova. Ministerul Sănătății anunță că doar săptămâna trecută, au fost confirmate 3231 cazuri de COVID-19, dintre care 84 la sută în rândul persoanelor nevaccinate. Comparativ cu săptămâna precedentă, se atestă o creștere a numărului de cazuri cu peste 26 la sută. Totodată, a crescut și numărul cazurilor de infectare printre copii, cu 30 la sută. Medicii epidemiologi susțin că săptămâna viitoare ar putea începe vaccinarea copiilor cu vârste de la 12 până la 15 ani. 

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, media cazurilor din ultimele două săptămâni a înregistrat o creștere de 17 la sută, de la 353 cazuri, în perioada 16 – 29 august, la 413 cazuri, în perioada 23 august – 05 septembrie. Majoritatea pacienților au dezvoltat forme ușoare și asimptomatice (80,1%), fiind urmați de pacienții cu forme medii (13,4%) și forme grave (6,5%).

Cele mai afectate raioane sunt Leova, Cahul, Comrat, Vulcănești, dar și municipiul Chișinău, unde a și fost instituită stare de alertă Cod Roșu.

De la începutul campaniei de vaccinare, peste 1,3 mln de doze de vaccin au fost administrate împotriva Covid-19. Până în prezent, peste 20 la sută dintre cetățenii moldoveni sunt vaccinați cu ambele doze. În jur de 87 la sută dintre lucrătorii medicali au fost imunizați, ceea ce a determinat reducerea morbidității în rândul acestora cu 85 la sută, susțin responsabili de la Ministerul Sănătății. 

Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă e înregistrată în mun. Chișinău – 33%, Soroca – 23%, Dubăsari – 23%, Orhei – 22%. În același timp cea mai redusă acoperire vaccinală din țară între 12% – 15% se atestă în raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia. O rată mică de acoperire vaccinală este înregistrată și în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 ani. De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 1489 reacții adverse, dintre care 92,8 la sută forme ușoare, 7,2 la sută forme moderate, forme severe nu au fost înregistrate.

Să spunem că, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat recent la JurnalTV că mii de certificate false au fost emise de medicii moldoveni. În această schemă ar fi implicați medici și asistenți medicali din diferite regiuni ale țării. Nemerenco a lansat acuzații la adresa Centrului Național Anticorupție, menționând că instituția nu s-a autosesizat, ”nu a cosiderat o problemă de mare importanță investigarea cazurilor de eliberare a certificatelor false de vaccinare anti-Covid”.

De partea sa, CNA a respins acuzațiile, precizând că sunt ”speculative și calomnioase”.

Până în prezent, Republica Moldova a recepționat 1.611.400 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinarea împotriva COVID-19 este singura metodă de a ne proteja de formele grave ale bolii, spitalizare și decese, precizează medicii epidemiologi.

Peste 270.000 de oameni s-au infectat cu coronavirus în R.Moldova, iar 6455 de persoane au decedat din cauza infecției, de la începutul pandemiei. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre bilanțul Covid și vaccinarea în R.Moldova