Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CMR solicită protecție pentru personalul medical din centrele de vaccinare. "Intimidările, amenințările sau agresiunile de orice fel nu își au locul"

vaccin-pfizer-anti-covid_ro_vaccinare.jpg

Sursa imaginii: 
RO vaccinare / Facebook

"Medicii și personalul medical trebuie să își desfășoare activitatea în condiții adecvate și de  siguranță. Intimidările, amenințările sau agresiunile de orice fel nu își au locul și nu trebuie să  existe în momentul exercitării actului medical sau a oricărei activități în general." Este poziția Colegiului Medicilor din România transmisă redacției, după reportajul RFI la Răchiteni, jud. Iași. Reamintim, accesul în centrul de vaccinare al localității a fost blocat, sâmbătă, 4 septembrie, de un grup de protestatari anti-vaccinare condus de senatoarea Diana-Șoșoacă. Medicul care a condus echipa mobilă spune la RFI că s-a temut pentru viața ei și a echipei.

Doctorul Elena Popa care a condus echipa mobilă de la Răchiteni spune la RFI că s-a temut pentru viața ei și a echipei. ”Ce am simțit? M-am temut pentru siguranța mea, pentru siguranța echipei și am fost foarte dezamăgită de faptul că nu am reușit să îmi îndeplinesc activitatea pentru care m-am dus acolo. Sincer, m-am temut pentru viața mea la un moment dat. De asta am și ieșit în față, pentru că trăgeau de ușă, țipau la ușă și am ieșit ca să vorbesc cât pot cu dumnealor. Plus că eu am găsit acolo niște cetățeni care voiau să se vaccineze și nu au putut să intre în clădire. Au fugit, au fost goniți, nu știu să vă spun. Noi am fost anunțați că poliția ar fi acolo, dar nu au fost... Atitudinea lor a fost foarte agresivă, și verbal, și fizic. Eu am crezut că poate putem discuta cu dumnealor, dar cred că e o atitudine pe care eu nu să o caracterizez. A fost un limbaj al oamenilor și al dumneaei pe care eu nu îl voi utiliza niciodată. Pentru că pun în pericol sănătatea oamenilor, fizică, îi face să creadă niște lucruri care nu sunt adevărate, dar adevărul este mult departe de ceea ce afirmă dumneaei.

RFI România a solicitat un punct de vedere Colegiului Medicilor din România, vi-l redăm mai jos integral:

Poziția Colegiului Medicilor din România

"Medicii și personalul medical trebuie să își desfășoare activitatea în condiții adecvate și de  siguranță. Intimidările, amenințările sau agresiunile de orice fel nu își au locul și nu trebuie să  existe în momentul exercitării actului medical sau a oricărei activități în general.  

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România lansează un mesaj public: Echipele de  medici și personal medical implicate inclusiv în procesul de vaccinare, precum și în orice altă  activitate medicală nu trebuie să fie împiedicate să își exercite atribuțiile, iar acestea, la  rândul lor, să își desfășoare activitatea cu profesionalism si implicare pentru binele  pacienților și al societății în general.  

De la începutul acestei pandemii, de peste un an și jumătate, medicii, alături de întreg  personalul medical, au fost în prima linie și au depus toate eforturile pentru a gestiona eficient  situația și pentru a le asigura tuturor pacienților îngrijirile necesare. Aceste eforturi continuă acum și în contextul celui de al patrulea val al pandemiei.  
Trebuie să existe, însă, un efort comun, la nivel de societate, dar și din partea fiecăruia dintre  noi pentru a depăși cu bine această situație.  

Vaccinarea este fundamentată pe medicina bazată pe dovezi. Există voci pro și contra – un  drept pe care se bazează democrația – însă în permanență trebuie să existe respect reciproc și  nu trebuie îngrădită sau perturbată nicio clipă desfășurarea unui act medical, indiferent care  este acesta.  
În aceste condiții, Colegiul Medicilor din România reiterează apelul ca medicii, alături de  întreg personalul medical, să își desfășoare activitatea în condiții optime din toate punctele  de vedere.  

De asemenea, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România solicită autorităților să  asigure protecția personalului medical implicat mai ales în procesul de vaccinare. Cu toții – și noi, medicii, și toată societatea – ne-am fi dorit ca această pandemie să nu fi existat  sau ca ea să se încheie cât mai curând, pentru a ne putea întoarce la viața normală, dar pentru a  gestiona în mod eficient această situație epidemiologică cu care ne confruntăm cu toții, trebuie  să respectăm atât măsurile de siguranță și ca fiecare dintre noi să își facă datoria.".

Citește și: 

„Sincer, m-am temut pentru viața mea” (Medicul ieșean care a înfruntat-o pe Diana Șoșoacă)

”Diana Șoșoacă a blocat vaccinarea la Răchiteni” (directorul DSP Iași)​