Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Casa Dior în dialog cu... cultura americană. Expoziție de lux la Brooklyn Museum

dior.png

Brooklyn Museum, New York, 7 septembrie 2021
Image source: 
Angela Weiss AFP via France24

După succesele înregistrate la Paris și Londra, în 2017 și 2019, expoziția "Dior couturier du rêve" se instalează, începând de mâine, la Brooklyn Museum din New York, pentru un dialog între arta marelui creator francez și cultura americană, transmite AFP.

Cele 300 de rochii de lux expuse retrasează istoria de 75 de ani a casei de modă și a creatorilor care i-au succedat lui Christian Dior, după moartea sa, în 1957: de la Yves Saint Laurent, la Maria Grazia Chiuri, actuala directoare artistică și prima femeie care ocupă această funcție.

"Jardin enchanté" este camera principală a expoziției, și cea mai spectaculoasă: rochiile sunt expuse pe verticală, de la podea până la tavan și de jur împrejur, dând senzația de învăluire...

Este de fapt un fel de revenire la origini, dat fiind faptul că expansiunea mondială a celebrei case franceze a început la New York, în 1948, la numai un an de la succesul fulgerător obținut la Paris, cu prima colecție, Corolle.

”Aici a început Dior să exploreze lumea... Și aici nu făcea de fapt haute couture, ci mai degrabă un prêt-à-porter de mare lux, pentru americancele din înașta societate care căutau ceva confortabil, ușor de purtat”, explică Florence Müller, curatoarea expoziției.

Mai multe săli ale muzeului sunt consacrate diverselor staruri hollywoodiene care au purtat de-a lungul vremii creațiile Dior, dar și fotografilor americani care le-au imortalizat pe acestea, cum ar fi Richard Avedon.

 

Articolul integral aici