Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ong-uri din R.Moldova: Relația Morari - Platon ar putea submina încrederea într-o presă liberă și independentă

platon.png

Jurnalista anticorupție, Natalia Morari, într-un interviu cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, în penitenciarul unde a fost deținut, fiind condamnat în dosarul fraudei bancare
Sursa imaginii: 
Captură/TV8

La Chișinău, organizațiile neguvernamentale de media își exprimă regretul și îngrijorarea după recenta declarație a jurnalistei TV8, Natalia Morari, care a recunoscut o relație personală cu omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare în dosarul fraudelor bancare, iar ulterior achitat în urma rejudecării dosarului. În prezent, Platon se află în căutare internațională în vederea reținerii, fiind acuzat de ”corupere activă” și ”escrocherie”. 

 ”Considerăm că relația Nataliei Morari cu Veaceslav Platon ar putea submina încrederea consumatorilor de media într-o presă liberă și independentă”, susțin mai multe organizații media de la Chișinău. Să spunem că, cunoscuta jurnalistă anticorupție, Natalia Morari, a anunțat că ia o pauză de emisie și iese temporar din Consiliul de Administrație al televiziunii întrucât ar fi șantajată de angajați ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru că a avut o relație cu Platon.

Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice, dar și Asociația Media Guard regretă declarația întârziată a Nataliei Morari, menționând că gestul ei ar putea afecta imaginea televiziunii - o instituție media integră și independentă din punct de vedere a politicii editoriale. ”Integritatea morală este una dintre rigorile profesionale esențiale pentru jurnalist și pentru jurnalism. Totodată, jurnalistul nu acceptă avantaje a căror acceptare i-ar compromite independența și autoritatea în fața publicului și ar afecta încrederea în jurnaliști, în general”, precizează breasla jurnalistică, ținând cont de prevederile Codului deontologic al jurnalistului din R.Moldova, document semnat anterior de postul de televiziune, fondat de Natalia Morari.

Potrivit semnatarilor declarației, ”jurnaliștii care au ales să practice această meserie, și-au asumat o mare responsabilitate în fața audienței lor și a instituției media pe care o reprezintă, informând publicul corect și echidistant”. ”Jurnaliștii și instituțiile de presă trebuie să realizeze faptul că încrederea societății față de jurnaliști este o valoare supremă a profesiei”.   

Totodată, Ong-urile de media îndeamnă jurnaliștii moldoveni să se ghideze în activitatea lor de principiile unui jurnalism corect și echidistant, să fie un exemplu de corectitudine și să promoveze prin activitatea lor principiul transparenței, să evite conflictele de interes și alte acțiuni care ar putea prejudicia imaginea și credibilitatea meseriei. 

TV8 anunță retragerea definitivă a emisiunii ”Politica Nataliei Morari” din grila de emisie a postului

Să spunem că, după anunțul public făcut de Morari, postul TV8 a venit cu o declarație în care precizează că ”în urma conflictului declarat la ședința comună a membrilor Asociației Obștești Media Alternativă, deținătoarea licenței de emisie a postului TV8, și a Consiliului de administrare al Asociației, din 7 septembrie 2021, Natalia Morari și-a depus demisia din funcția de președinte al Asociației și și-a retras calitatea de membru al Consiliului de administrare al A.O. “Media Alternativă” și, prin urmare, nu este în poziția să participe la luarea deciziilor și în administrarea postului de televiziune”.

În același timp, TV8 anunță retragerea definitivă a emisiunii ”Politica Nataliei Morari” din grila de emisie a postului. ”Deciziile conducerii televiziunii sunt dictate de Codul deontologic al jurnalistului, politica editorială internă, și misiunea și valorile TV8”, se mai arată în declarația postului.

Precizăm că, în ultimii ani, atât TV8, cât și Natalia Morari au fost premiate pentru curaj, corectitudine, echidistanță, produs de calitate, oferit consumatorilor media. În 2019, postul de televiziune a obținut Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică, oferit de Consiliul de Presă din R.Moldova.

Jurnalista de la Chișinău a publicat, miercuri, un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care a anunțat că în ultimele săptămâni este șantajată ”de către oamenii din SIS cu detalii din viața mea personală”. ”Se dorește supunerea mea ca jurnalist, dar asta nu va fi niciodată. Ironia sorții este că asta sunt tot acei oameni care au slujit cu dedicație și pe timpul lui Plahotniuc, tot ei sunt cei mai harnici și astăzi. Tatăl lui Rem este Veaceslav Platon și o declar ca să nu mai existe loc de niciun fel de șantaj în privința mea și a fiului meu”, a conchis Morari.

SIS:”Considerăm oportună adresarea jurnalistei la Procuratura Generală”

La rândul său, Serviciul de Informații și Securitate a venit cu o reacție pe marginea acestui caz.”Lansăm o invitație publică doamnei Morari în vederea elucidării circumstanțelor cazului dat și identității persoanelor care au întreprins cerințe ilegale la adresa acesteia în legătură cu activitatea sa profesională. Totodată, considerăm oportună adresarea jurnalistei la Procuratura Generală în vederea intentării unui dosar penal la subiect, SIS își asumă acordarea sprijinului plenar în eventuala desfășurare a urmăririi penale. Instituția activează în strictă conformitate cu legislația în vigoare și condamnă orice tip de atacuri asupra libertăților fundamentale ale omului, presei independente și inviolabilității vieții personale”, susțin reprezentanții SIS.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacțiile la declarația făcută de jurnalista anticorupție de la Chișinău