Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Accesul la evenimente publice, doar cu certificat de vaccinare, test sau act ce confirmă prezența anticorpilor

20210909-_m4_4474.jpg

Sursa imaginii: 
gov.md

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică din R.Moldova a instituit stare de urgență în sănătate publică la nivel național, începând cu 10 septembrie și până pe 30 octombrie 2021. Astfel, autoritățile au anunțat noi măsuri pentru accesul la evenimente publice, pe fondul creșterii numărului de cazuri grave de infectare cu Covid-19. Joi, 731 de cazuri noi au fost confirmate în Republica Moldova, dintre care 591 în rândul persoanelor nevaccinate, iar 12 persoane au decedat din cauza Covid-19.

Începând cu 11 septembrie 2021, persoanele de la 18 ani vor avea acces la evenimentele în aer liber, festivaluri, în sălile de spectacole, concerte, precum și în cluburile de noapte, doar dacă au certificatul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

De asemenea, vor avea acces în localuri cei care vor avea rezultatul negativ al unui test RT-PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte; rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore; concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) de la îmbolnăvire sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVlD-19. Actul confirmativ este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației. 

”La nivel local, comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor asigura revizuirea tuturor hotărârilor/dispoziţiilor aprobate, aducându-le în concordanţă cu hotărârile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, la ziua de azi”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Potrivit deciziei CNESP, Agenţia Naţională de Transport Auto și Ministerul Afacerilor Interne vor intensifica controlul respectării măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 în transportul rutier de persoane în trafic local, municipal, raional, interraional și  internațional. 

În R.Moldova, de la începutul pandemiei, în jur de 273.000 de persoane s-au infectat cu coronavirus, iar 6.478 de persoane au decedat din cauza infecției. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile măsuri, anunțate de autoritățile moldovene, în contextul stării de urgență în sănătate publică