Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acțiunile Valneva se prăbușesc la bursă după anularea comenzii de vaccinuri din Marea Britanie

vaccin_valneva.jpg

Vaccin Valneva
Anularea contractului cu guvernul britanic constituie o grea lovitură pentru firma Valneva
Image source: 
Valneva

Guvernul britanic a reziliat contractul cu firma franco-austiacă BioTech Valneva pentru furnizarea a 100 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19. Ca urmare, la deschiderea luni a bursei de la Paris, acțiunile firmei au scăzut cu circa 1/3.

Contractul include o clauză care permite guvernului britanic să îl rezilieze. El susține în plus că Valneva nu și-a îndeplinit obligațiile, ceea ce Valneva contestă energic ”, a declarat luni, 13 septembrie, laboratorul din Nantes, într-un comunicat de presă, fără a oferi detalii suplimentare.

Această decizie a avut o consecință directă pentru companie: luni, 13 septembrie, după anunțul anulării comenzii de la guvernul britanic, acțiunile sale au pierdut circa 1/3 la deschidere, cu o capitalizare estimată la 1,33 miliarde de euro, în jur de 13 euro acțiunea.

Guvernul britanic lansase o comandă inițială de 60 de milioane de doze de vaccin Valneva, iar în februarie a suplimentat comanda cu încă 40 de milioane de doze.

În total, Marea Britanie a comandat aproape 550 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, între care cele mai numeroase sunt Pfizer BioNTech – 135 de milioane și AstraZeneca – 100 de milioane.

Compania speră că, în funcție de rezultatele studiilor sale continue și confirmarea de la Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale din Marea Britanie, aprobarea inițială ar putea fi acordată în 2021.

Se așteaptă ca vaccinul său să fie administrat în două doze și conține o versiune moartă a Coronavirus care nu poate provoca boli, dar ar trebui să învețe sistemul imunitar al organismului cum să lupte împotriva acestuia.