Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc la Budapesta: avem obligaţia "să dăm de băut tuturor celor însetaţi, în zilele noastre"

000_9mn9eg.jpg

Pope Francisc (dreapta) și premierul Viktor Orban (stânga)
Pope Francisc (dreapta) și premierul Viktor Orban (stânga)
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO / VATICAN MEDIA

Duminică dimineaţa Papa Francisc a sosit la Budapesta pentru a participa la încheierea Congresului Euharistic Internaţional. Suveranul Pontif s-a întâlnit şi cu premierul Viktor Orban, iar în discursul său rostit după întâlnire a transmis şi mesaje puţin voalate conducerii ungare.

În ultimii ani, Papa Francisc a transmis mai multe mesaje de solidaritate cu refugiaţii şi cei care trăiesc în sărăcie, spunând că spiritul creştinătăţii ne obligă să ne ajutăm semenii. Mesaje aflate în contradicţie cu politica şi retorica guvernului condus de Viktor Orban, care propagă respingerea celor străini de cultura ungară.

Sosirea papei Francisc la Congresul Euharistic, un eveniment important al bisericii catolice, era sigură de mai mult timp, nu şi întâlnirea sa cu primul ministru ungar. El a motivat ezitarea prin faptul că vizita sa nu va fi una oficială, de stat, de aceea nu ştie dacă se va întâlni cu premierul Ungariei. În cele din urmă, evenimentul a avut loc. Conform unui comunicat dat de Vatican, discuţiile au fost "cordiale". Imediat după aceasta, Viktor Orban a publicat pe site-ul său de socializare fotografia întâlnirii.

După aceasta, Papa Francisc a susţinut o cuvântare în Piaţa Eroilor în faţa a 100 de mii de enoriaşi. Mesajul cuvântării nu a fost unul explicit politic, dar nici foarte voalat. "Crucea înfiptă în pământ ne îndeamnă nu doar să lăsăm rădăcini adânci, ci şi să ne ridicăm braţele spre cer, către toată lumea", a spus papa Francisc, adăugând că avem obligaţia "să dăm de băut tuturor celor însetaţi, în zilele noastre". Înaltul prelat i-a îndemnat pe cei prezenţi să fie deschişi, să aibă rădăcini adânci şi să îi respecte pe alţii.

După o prezenţă de câteva ore în Ungaria, Papa Francisc a plecat duminică în Slovacia, unde va petrece 3 zile. Presa ungară nu a comentat în mod deosebit vizita papei, fiind mai ocupată cu pregătirile opoziţiei pentru alegerile parlamentare de anul viitor. În schimb, nicio publicaţie nu a omis gluma preferată a papei Francisc, pe care a spus-o colaboratorilor săi chiar la coborârea din avion: "De ce vom vorbi în maghiară în rai? Pentru că durează o eternitate să o înveţi."