Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2

gheorghita_gov_ro.jpg

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-covid
Sursa imaginii: 
gov.ro

Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2, a declarat, marți, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

„Cine dorește să se vaccineze antigripal poate să beneficieze, de pildă, la medicul de familie și de vaccinare anti COVID-19, pentru că se pot face simultan sau al orice alt interval de timp față de doza de vaccin COVID-19 sau invers. Nu există limitări din acest punct de vedere”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță.

Potrivit președintelui CNCAV, recomandările Centrului de Control al Bolilor din SUA sunt extrem de clare în această privință, astfel că nu vor exista probleme în privința vaccinării simultane.

În context, Valeriu Gheorghiță a anunțat că persoanele care au avut reacții adverse după prima doză de vaccin anticoronavirus pot schimba serul la doza de rapel, doar la recomandarea medicului.

Informația îi vizează pe românii care au făcut prima doză cu Astra Zeneca și au avut reacții adverse.

„Pe lângă contraindicațiile absolute, șoc anafilactic sau eveniment trombonic, persoanele pot face doza de rapel cu alt vaccin în baza unei recomandări medicale. Nu se face la cerere, doar după consultarea medicului”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Șeful campaniei de vaccinare a transmis un mesaj persoanelor care nu au făcut doza de rapel deoarece se tem de efectele adverse. Acestea nu pot schimba vaccinul și trebuie să discute cu medicul de familie.