Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sindicatul Europol cere CSAT să intervină în cazul avionului capturat în R.Moldova.”Problema este destul de gravă”

whatsapp_image_2021-09-14_at_18.06.44.jpeg

Image source: 
Poliția de Frontieră a R.Moldova

Sindicatul Polițiștilor Europeni Europol din România solicită Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) să intervină în cazul avionului care făcea contrabandă cu țigări pe ruta Ucraina-România. ”Această problemă este una destul de gravă ce ține de securitatea națională, iar CSAT-ul trebuie să intervină de îndată, ținând cont că spațiul aerian românesc este violat de aeronave străine, iar acesta nu este un caz singular”, susține Sindicatul Europol. Să spunem că, aparatul de zbor a fost capturat, marți, de Poliția de Frontieră din Moldova pe un câmp din raionul Edineț. Avionul a intrat pe teritoriul României, de unde a revenit după aproximativ o oră. Miercuri, Poliția de Frontieră a Moldovei a anunțat că în prezent este pornită o cauză penală pe marginea acestui caz. Trei cetățeni ucraineni și unul din Belarus sunt reținuți. 

”Nu a început războiul și nici nu ne-au atacat rușii, ci este doar un avion tip Antonov AN2 burdușit cu aproximativ 100 baxuri cu țigări, care ar fi survolat spațiul aerian românesc unde a și descărcat marfa de contrabanda, așa cum susțin autoritățile moldovene, însă fără a furniza informații exacte. Nu este singurul caz, în luna august, un alt aparat AN2 al unor contrabandiști ucraineni a ajuns în spațiul aerian românesc în zona Sucevei, ceea ce arată că se încearcă prin orice mijloace introducerea de țigări în România, care aduce profit de milioane de euro contrabandiștilor”, declară Sindicatul Polițiștilor Europeni.

Potrivit Europol, ”deși această problemă a fost aruncată în curtea Poliției de Frontieră Române, polițiștii nu au atribuții în acest sens și nici echipamentele necesare pentru intervenție, așa cum de altfel Codul Aerian prevede în mod explicit la art. 5 cine trebuie să intervină. Ministerul Apărării Naționale, în calitate de organ de specialitate al administrației publice centrale și de autoritate aeronautică de stat, are competențe în următoarele domenii: organizarea spațiului aerian național în conformitate cu dispozițiile prezentului cod aerian și ale legislației în vigoare, reglementarea activităților aeronautice militare, certificarea personalului aeronautic militar, a agenților aeronautici care desfășoară activități aeronautice militare, precum și a tehnicii aeronautice și a infrastructurii necesare desfășurării activităților aeronautice militare, siguranța și supervizarea activităților aeronautice militare”.

Totodată, Sindicatul Europol precizează că ”acești contrabandiști se folosesc de tot felul de tertipuri pentru ca aceste aeronave folosite să nu poată fi reperate pe radare prin zbor la joasă înălțime sub 100m, însă CSAT-ul prin atribuțiile pe care le are, trebuie să intervină de îndată în acest caz pentru că astfel de situații se vor mai repeta”. ”Până una alta, colegii noștri se luptă în continuare cu acest fenomen al contrabandei care a luat amploare în ultima perioadă. Numai anul trecut, aceștia au indisponibilizat peste 56.000.000 de țigarete (280.000 de baxuri) și peste 20.000 de kilograme de tutun vrac (echivalentul a peste 29.000.000 de țigarete sau 145.000 de baxuri), în urma acțiunilor pentru combaterea contrabandei”, conchid reprezentanții Sindicatului Europol din România, într-o postare pe Facebook. 

Poliția de Frontieră a Moldovei: ”A fost pornită o cauză penală. Investigațiile în acest caz sunt realizate și de autoritățile competente din statele vecine”

Între timp, Poliția de Frontieră a venit cu detalii, miercuri, pe marginea acestui caz.”În baza unor date operative, dar și ca urmare a unui schimb de informații cu omologii din Ucraina, la 11 septembrie curent a fost lansată o operațiune pe linia prevenirii și combaterii contrabandei cu țigări. Exista informație precum că în anumite perioade, ilegal un avion ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, din Ucraina cu destinație România, iar ulterior să revină în Moldova, într-o regiune necunoscută la acea data”.

”Un grup de investigație a identificat în regiunea localității Hlinaia Mică o pistă de aterizare improvizată. La scurt timp au putut urmări aterizarea avionului și doar în momentul când s-a constatat că acesta deja se alimenta pentru o nouă cursă, s-a intervenit în forță. Trei bărbați au fost reținuți, iar alte două persoane au reușit să fugă. La fața locului, au fost legitimați doi cetățeni ai Ucrainei și unul al Republicii Belarus, cu vârste cuprinse între 41 și 63 de ani. Totodată, ca urmare a măsurilor de căutare, a fost găsit încă un cetățean al Ucrainei, cazat într-un hotel din orașul Edineț. Este suspectat de complicitate la ilegalitatea comisă”.

În prezent, a fost inițiată o cauză penală pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art.362 și art.262 al Codului Penal al Republicii Moldova. Cei patru bărbați sunt reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul de detenție temporară din cadrul Inspectoratului de Poliție Briceni. ”Avionul a fost indisponibilizat pe teritoriul Aeroportului Internațional Mărculești până la finalizarea cercetărilor și luărea măsurilor legale ce se impun”. ”Cercetările continuă, fiind în acest sens efectuate percheziții în diferite locații suspecte, iar investigațiile în acest caz sunt realizate și de autoritățile de competență ale statelor vecine”.

În același timp, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a dispus inițierea unor cercetări interne pentru a afla dacă polițiștii de frontieră au fost sau nu implicați în această infracțiune. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacția Europol la capturarea unui avion în R.Moldova