Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eșecul vacinării: ”bulină roșie” în UE și posibile restricții de circulație pentru români (expert)

pasaport_covid.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Rămânerea în urmă a României în procesul vaccinării ar putea avea drept consecință o marginalizare pe termen lung în cadrul Uniunii Europene. Mesajul transmis ieri de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuie luat foarte în serios de către decidenții români.

”Constatăm că există divergențe îngrijorătoare în ceea ce privește ratele de vaccinare în Uniunea noastră” – a spus Ursula von der Leyen. 

”Prin urmare, nu trebuie să încetinim ritmul vaccinării. Europa este pregătită. Ne-am asigurat 1,8 miliarde de doze suplimentare. Acestea vor fi suficiente pentru noi și pentru țările din vecinătatea noastră atunci când vor fi necesare doze de rapel. Haideți să facem tot posibilul pentru a ne asigura că această pandemie nu se transformă într-o pandemie a persoanelor nevaccinate”.

Acest apel vine după ce, la sfârșitul lui august peste 70% dintre adulții europeni au fost complet vaccinați, însă în state precum România și Bulgaria, procentul este unul cu mult mai mic, ceea ce deja se reflectă în rata mare a îmbolnăvirilor și devine o preocupare pentru întreaga Uniune Europeană.

 

Înapoi la perioada vizelor?

Până acolo încât nu este exclus ca aceasta să se traducă în măsuri restrictive, care să ne amintească de perioada de dinainte de anul 2002, când, pentru o vizită în occident, românii erau nevoiți să recurgă la numeroase formalități, mâncătoare de timp și, în esență, umilitoare.

Cel care mi-a atras atenția asupra acestui risc este Dan Luca, vicepreședinte al rețelei Euractiv. Este un expert în probleme europene foarte bine conectat la dezbaterile din Bruxelles, invitat în emisiunea Decriptaj, difuzată joi seara de la ora 19.15:

”Ursula von der Leyen deja a spus că vom ajuta și alte regiuni, din Africa. Deci noi riscăm să intrăm în zona țărilor africane, nici măcar la o periferie europeană. Și dacă vom fi marcați de la 1 ianuarie cu o bulină roșie, pentru 12 luni, ca țară care nu a atins 40% vaccinare, vor fi implicații.

Dânsa a spus: Să nu avem o pandemie a nevaccinaților! Trebuie să știm că se va întâmpla ceva pe segmentul acesta și până la sfârșitul anului. Și nu vrem să ajungem la acele vize pe care le-am avut înainte de 2002 – chiar dacă ești vaccinat, pentru că vii din România trebuie să completezi tot felul de formulare birocratice sau chiar mai mult. Trebuie să privim cu toată seriozitatea acest aspect, pentru că la Bruxelles se pune un foarte mare accent pe acest dosar al vaccinării”, a spus Dan Luca.

 

Citește și: România, penultima din UE la vaccinare - tot pe aici stăm la educație și consum cultural

 

”Prețul politic al indolenței va fi scump”

În aceeași emisiune Decriptaj, decanul Facultății de Științe Politice din Universitatea București, profesorul Cristian Preda, atrage atenția că eșecul vaccinării va pune bazele unei marginalizări pe termen lung a României în Uniunea Europeană postpandemie:

Europa va deveni foarte curând o comunitate care va scăpa de acest virus printr-o vaccinare care se va generaliza.

Noi nu putem ieși din această logică. Și cei care nu au curajul de a face astăzi ce trebuie pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze vor plăti scump prețul politic pentru indolența cu care tratează și chestiunea vaccinării, a restricțiilor și a controlului pentru modul în care se aplică regulile.

Suntem parte a Uniunii, trebuie să vedem și avantajele dar și obligațiile și mai ales tipul de comportament de care avem nevoie, pentru că altfel, ne automarginalizăm, ne aruncăm singuri într-o periferie pe care nu o merităm”, a spus Cristian Preda.

Revenind la discursul președintele Comisiei, mesajul a fost clar: am făcut eforturi, am fost uniți și am procurat vaccinuri pentru toți. Iar continuarea vaccinării este o prioritate.

Avem adesea impresia că discuțiile și dezbaterile de la Bruxelles, mesajele liderilor europeni nu contează pentru noi.

Ei bine, dacă România se va transforma, așa cum o arată cifrele, în omul bolnav al Europei, atunci să nu ne mirăm că vor fi consecințe. Și să nu spunem că n-am fost preveniți.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 16 septembrie 2021