Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șeful CNCD: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde

Seful CNCD Asztalos Csaba referendum.jpg

Asztalos Csaba, șef CNCD
Image source: 
facebook/ /ardordebate

Instituirea unui certificat verde nu este legală, spune șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Csaba Asztalos a declarat, pentru HotNews.ro, că orice limitare a accesului  cetățenilor în diverse spații se poate face doar printr-o lege adoptată de Parlament, nu prin Hotărâri de Guvern sau Ordonanțe de Urgență. El a precizat că în alte state, cum ar fi Franța sau Italia, aceste măsuri au fost expres reglementate prin lege, nu prin acte administrative cum sunt Hotărârile de Guvern sau Ordinele de Ministru.

Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerintele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al admistrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat pentru HotNews.ro, Asztalos Csaba.

Întrebat dacă o condiționare de certificatul verde a accesului în anumite locații sau la evenimente este sau nu discriminatorie, șeful CNCD a răspuns că adoptarea unei astfel de măsuri printr-o lege ar putea trece „testul nediscriminării”.

„Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea să treacă testul nediscriminării, în sensul că nu ar fi discriminatorii dacă se urmărește atingerea unui scop legitim, iar măsura este una adecvată și proporțională cu scopul urmărit. În acest caz există un scop legitim, protectia sănătății publice, prevedinrea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate și necesare și proporționale cu scopul urmărit”, a spus Asztalos Csaba.