Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România a inclus R.Moldova în zona galbenă. Carantina obligatorie pentru cei nevaccinați sau fără test Covid

who_moldova_nou.jpg

Sursa imaginii: 
WHO Moldova

Din 19 septembrie, cetățenii moldoveni care își doresc să ajungă în România o pot face doar dacă au certificat de vaccinare, test PCR sau au trecut prin boală. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România care a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, iar R.Moldova, din zona verde, a trecut în cea galbenă. Să spunem că în ultimele zile, în R.Moldova, sunt întegistrate peste 1000 de noi cazuri de coronavirus. Este mare și numărul testelor efectuate, peste 10.000.

Persoanele care vin dintr-o zonă galbenă sunt scutite de carantină dacă sunt vaccinate sau au un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore. De asemenea, sunt scutiţi de carantină copiii sub 6 ani şi cei cu vârste între 6 şi 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

”Zona galbenă prevede carantină de 14 zile (10 zile dacă avem test PCR negativ în ziua a 8-a), cu următoarele excepţii: - persoanele complet vaccinate (cel puţin 10 zile de la ultima doză) - persoanele confirmate pozitiv în ultimele 180 de zile, dar vindecate - persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 72h - copiii sub 6 ani - copiii între 6 şi 16 ani cu test RT-PCR negativ de cel mult 72 de ore - test RT-PCR negativ de cel mult 72 de ore (ca excepție) testare imediat după revenirea în țară, atât pentru copii, cât și pentru adulți, în baza declarației pe propria răspundere și informarea DSP”, anunță CNSU.

Să spunem că, cei care călătoresc dintr-o ţară inclusă pe lista roşie nu intră în carantină dacă au certificat digital ce atestă vaccinarea sau trecerea prin boală. Cei cu certificat digital care atestă doar rezultatul negativ al unui test RT PCR intră în carantină.

Potrivit deciziei CNSU, în zona roșie au intrat Grenada, Bahamas, Barbados, Guyana, Bonaire, Saint Eustatius și Saba și Liechtenstein. În zona galbenă au intrat din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Bulgaria, Franța, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini și Guernsey; din zona verde, în urma creșterii incidenței: Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent și Grenadine și Gibraltar;

În zona verde au intrat Spania, Danemarca, Luxemburg, Mexic, Panama, Argentina, Maroc și Montserrat.

În R.Moldova, joi, au fost confirmate 1.289 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, dintre care 1.053 în rândul persoanelor nevaccinate. Au fost efectuate 11.056, dintre care 3592 – teste Rapid -Antigen. Astfel, bilanțul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 279.143, iar 6.569 de persoane au decedat, de la debutul pandemiei, în R.Moldova.

În prezent, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1.617 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 131 în stare extrem de gravă și 11 pacienți sunt supuși ventilației mecanice.

În R.Moldova a fost instituită recent stare de urgență în sănătate publică la nivel national. Astfel că, începând cu 11 septembrie și până pe 30 octombrie, persoanele de la 18 ani au acces la evenimentele în aer liber, festivaluri, în sălile de spectacole, concerte, precum și în cluburile de noapte, doar dacă au certificatul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. 

De asemenea, au acces în localuri cei care au rezultatul negativ al unui test RT-PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte; rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore; concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) de la îmbolnăvire sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVlD-19. Actul confirmativ este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației.