Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnaliștii și activistul de mediu bătuți într-o pădure din Suceava, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte

bosutar.jpg

Mihai Dragolea, Radu Mocanu și Tiberiu Boșutaru, alături de avocatul Greenpeace, pregătind plângerea penală
Sursa imaginii: 
Facebook / Greenpeace România

Regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost atacați de 20 de persoane. Bătuți cu picioarele și loviți cu topoarele, ei au reușit să scape din mâinile agresorilor. Poliția din Suceava s-a autosesizat și a deschis o anchetă. Direcția Silvică Suceava anunță că suprafața de pădure unde a avut loc atacul era un ocol silvic privat.

 

„Pe 15 septembrie am urcat cu activistul Tiberiu Boșutar pe munte din zona Vatra Dornei, urma să filmăm pentru un documentar pentru HBO legat de niște nereguli semnalate de un localnic”, spune Mihai Dragolea.  Vocea regizorului și jurnalistului  încă tremură atunci când își reamintește ce a urmat. Pădurea din comuna Coşna (jud. Suceava). Au ajuns la locul în care erau defrișările ilegale, după cum povestește activistul Tiberiu Boșutar, Legea Codrului: „Băieții pregăteau aparatele, el încerca să îmi explice ce i se pare lui suspect și am început să auzim motorul acestei mașini. Mi-am găsit că ar veni cineva la noi. Noi într-un fel ne-am bucurat, pentru că asta urma să facem, că vom vorbi cu pădurarul, cu proprietarul, să putem purta o discuție. Voiam să mergem la ocol, la proprietar, să confruntăm situația, adică punctul de vedere al localnicului cu cel al autorităților”.

Activistul Tiberiu Boșutar s-a înșelat, după cum povestește mai departe Mihai Dragolea. „Am început să auzim mașini care vin către noi. Tibi ne-a spus că probabil că e șeful de ocol și proprietarul de pădure, care vin să discute cu el, știindu-l că e implicat în astfel de acțiuni. Dar ne-am înșelat. În 20 de minute ne-am dat seama că erau 15-20 de oameni cu topoare și bâte. Cînd ne-au văzut, ne-au spus să oprim camera și au mai spus că ne omoară. S-au năpustit peste mașină. Noi ne-am aruncat în mașină. Tibi nu a reușit să închidă ușa. Din spate vedeam cum îl lovesc cu bâte și pumni în cap. Cu partenerul meu Radu Mocanu țineam de portierele din spate, dar au reușit să le deschidă.Ne-au scos din mașină. Mi-au dat în față și în spate și m-au aruncat în râpă, de unde am reușit să sun la 112. Lui Radu i-au dat un pumn în gură și pumni în zona cefei. Radu a intrat în stare de șoc”, își amintește acesta.

Aruncat în râpă, Mihai Dragolea a reușit să sune la 112. Sus, bătaia continua. „Am luat bătaie toți, cum nu am mai luat bătaie vreodată în viața mea. Care trecea pe lângă mine, tot dădea cu pumnul, cu cozile de la topoarele alea”, spune Tiberiu Boșutar. Mihai Dragolea continuă povestea: „Tibi a fost pus de inșii ăștia să se dezbrace în pielea goală și să umble așa pe acolo. Între timp a venit poliția, care i-a interceptat pe câțiva dintre agresori. După ce am ajuns și la locul faptei, sunt aici câțiva într-un jeep mov și zâmbeau arogant, le-am zis polițiștilor să-I identificăm pe aceștia. Eu aveam un echipament video-audio cu care trăsesem toată scena. La deal am început să facem căutările după camera și suportul audio, ca să găsim probe. A durat patru ore. Cel ce suferea de amnezie și Tibi au fost duși la spital, au plecat și ăia care erau prinși de poliție”

Cei agresați nu vor să speculeze cine se află în spatele atacului. Inpectoratul de Poliție din Suceava a transmis prin purtatorul de cuvânt Ionut Epureanu că „poliţiştii au identificat 5 persoane, care au participat la incident. La acest moment, cele 5 persoane sunt în procedură de audiere la sediul Poliţiei municipiului Vatra Dornei, în paralel fiind continuate celelalte activităţi procedurale pentru administrarea probatoriului şi dispunerea măsurilor procesuale, sub coordonarea unităţii de parchet competente”

Mihai Dragolea, Radu Constantin Mocanu şi Tiberiu Boșutar au depus plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte. Nu au încredere în poliția din Suceava? E o întrebare care nu a primit niciun răspuns.