Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Voluntari ai Gărzii Naţionale americane au fost mobilizaţi înaintea mitingului de la Capitoliu

garda nationala sua 2.jpg

Sursa imaginii: 
NBC News

Lloyd Austin, Secretarul Apărării din SUA, a aprobat vineri o cerere a Poliţiei Capitoliului privind trimiterea a 100 de membri ai Gărzii Naţionale în ajutorul forţelor de ordine în cazul unor violenţe la protestul de sâmbătă.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat, citat de site-ul Axios.com:

"În cazul în care Poliţia Capitoliului va solicita asistenţă, vor cere mobilizarea Forţei de Reacţie a Gărzii Naţionale după ce vor utiliza mai întâi capabilităţi ale forţelor de ordine locale, statale şi federale.

Membrii Gărzii Naţionale vor fi staţionaţi sâmbătă în zona Armory, la periferia oraşului Washington.

Totodată, fostul preşedinte american Donald Trump a exprimat susţinere pentru mitingul programat sâmbătă. "Inimile şi gândurile noastre sunt alături de persoanele persecutate atât de nedrept după protestele din 6 ianuarie", a declarat Donald Trump.

Amintim, sâmbătă este programat în centrul Washingtonului un miting de amploare în semn de solidaritate cu indivizii arestaţi după violenţele produse la 6 ianuarie.

De asemenenea, Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor au luat o serie de măsuri pentru protejarea personalului, înaintea celui mai mare test în materie de securitate de după violenţele produse în ianuarie. Poliţia Capitoliului a reinstalat deja gardul de protecţie care a mai fost montat temporar în jurul sediului Congresului SUA după violenţele produse la 6 ianuarie. Şeful Poliţiei Capitoliului, Tom Manger, a declarat că gardul va fi demontat imediat după miting, dacă situaţia va permite acest lucru.

Câteva clădiri ale Senatului SUA vor fi închise temporar vineri, pe fondul preocupărilor de securitate apărute în perspectiva mitingului.

"Poliţia pare a fi foarte pregătită, mult mai bine decât înainte de 6 ianuarie. Cred că sunt pregătiţi pentru orice s-ar putea întâmpla", a comentat senatorul Chuck Schumer, liderul grupului democrat din Camera Reprezentanţilor.

La începutul anului, violenţele produse la Capitoliu, în cursul unui miting al simpatizanţilor fostului preşedinte Donald Trump, s-au soldat cu cinci morţi şi aproximativ 150 de răniţi, în principal în rândul forţelor de ordine. Mai mult de 600 de indivizi au fost inculpaţi după acele proteste violente.