Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Berceanu după incidentul de la Suceava: Sunt niște date statistice care ne scot din Europa civilizată

berceanu.jpg

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), după incidentul de la Suceava: Sunt niște date statistice care ne scot din Europa civilizată. Sursa foto> Octavian Berceanu Facebook.

Proaspăt demis din funcția de șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), comentează la RFI România evenimentele de la Suceava, acolo unde  doi jurnaliști și un activist de mediu care filmau un documentar internațional despre tăierile de păduri din România au fost bătuți crunt.

Procurorul a stabilit în acest caz că patru persoane implicate în acest caz să fie cercetate sub control judiciar, fiind acuzați de lovire sua alte violențe.
În context, Octavian Berceanu explică: "nici procurorii, nici judecătorii nu sunt pregătiți pentru a face față infracționalității de mediu...Sunt niște date statistice care ne scot din Europa civilizată". 

"Eu am oprit tăieri ilegale de păduri, pentru că erau neconforme cu legislația, chiar din pădurile statului, cele administrate de Romsilva și urmează niște acte, niște sesizări penale. Am făcut demersurile astea chiar înainte de a ajunge la Garda de Mediu.
Acum. Garda de Mediu se ocupă de pădurile care sunt în zonele de protecție, Garda Forestieră se ocupă de ansamblul pădurilor din România.

Sunt niște date statistice care ne scot din Europa civilizată. De exemplu, condamnările cu executare, pe infracțiuni de mediu, mai ales pe cele de păduri, sunt undeva la 0. 6 la sută din numărul infracțiunilor care ajung în instanță. Deci sunt sub unu la sută oamenii care sunt condamnați și execută o condamnare. 

Ceea ce e caz unic în Europa și denotă faptul că presiunea pe mediu este una foarte mare, iar instanțele nu sunt pregătite. Nici procurorii, nici judecătorii nu sunt pregătiți pentru a face față infracționalității de mediu. Infracționalitate de mediu care e, după părererea mea, extrem de costisitoare pentru sănătatea oamenilor, în primul rând" explică la RFI Octavian Berceanu.

 
Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu.