Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea cu a treia doză de ser anticoronavirus ar putea începe săptămâna viitoare

vaccinare_cncav_fb.jpg

Sursa imaginii: 
RO vaccinare / Facebook

România ia în calcul administrarea mai devreme a dozei 3 de vaccin, din cauza răspândirii variantei Delta, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Imunizarea ar putea începe chiar de săptămâna viitoare,  a mai spus medicul. O decizie în acest sens va fi luată în cursul acestei săptămâni. Pentru cea de-a treia doză, programarea se va face în platformă, pentru cei care merg la centrele de vaccinare, însă vaccinul se poate administra și la medicul de familie, fără programare. Prioritate vor avea cadrele medicale, persoanele în vârstă și cele cu boli cronice și imunitate scăzută. Progresiv, vor fi vaccinate și celelalte categorii de persoane, cu condiția să fi trecut 6 luni de la prima schemă de vaccinare și să nu fi trecut prin boală. Alte 6.789 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în România în ultimele 24 de ore. Este cel mai mare bilanț zilnic din acest an - în 10 decembrie 2020 fuseseră raportate 7.067 de îmbolnăviri. 

 

Autoritățile încearcă să grăbească administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19, iar vaccinarea cu a treia doză ar putea începe chiar de săptămâna viitoare, a anunțat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Necesitatea vaccinării cu a treia doză este dată de contagiozitatea foarte mare a noii tulpini indiene Delta, a spus acesta.

 
Valeriu Gheorghiță a mai spus că pentru administrarea dozei 3 se dorește ca programarea să fie făcută prin platforma de vaccinare, care este în curs de optimizare. Doza a treia ar urma să fie făcută cu vaccin pe bază de ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna, la 6 luni după prima schemă de vaccinare. La nivel mondial, sunt peste 21 de milioane de doze administrate ca doză 3, a punctat Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, studiile arată că riscul de infecție este de 10 ori mai scăzut la persoanele trecute de 60 de ani care au primit 3 doze de ser, în timp ce riscul de spitalizare este de 20 de ori mai mic. 

 

 

Bureștiul a depășit rata de vaccinare de 50% din populația eligibilă pentru vaccin, Capitala fiind urmată de județul Cluj cu 46,32% din populația eligibilă. În ceea ce privește vaccinare copiilor și adolescenților, aproape 42.000 de copii din categoria de vârstă 12-15 ani s-au vaccinat cu cel puțin o doză, ceea ce înseamnă o rată de vaccinare de 5%. La categoria de vârstă 16-19 ani, numărul tinerilor vaccinați este de 163.000, ceea ce înseamnă o rată de vaccinare de 20%.   

Valeriu Gheorghiță a mai spus că sunt solicitări de extindere a programului la unele centre de vaccinare din țară, care și-au redus programul în ultimele luni, având în vedere adresabilitatea crescută din ultima perioadă. "Principalul motiv pentru care trebuie să ne vaccinăm în acest moment este să ne salvăm viața. Este greu de prevăzut care va fi amploarea valului 4", a adăugat Valeriu Gheorghiță, subliniind că fiecare dintre noi trebuie să încerce să limiteze răspândirea virusului.