
Social
Covid-19 | În R.Moldova, în jur de 7.000 cazuri noi, săptămâna trecută. Peste 80 la sută, în rândul celor nevaccinați
poza_spital.jpg

13 ventilatoare, dintre care 12 pediatrice și 1 pentru adulți, un monitor pentru pacient, un dispozitiv de respirație artificială CPAP și 3 ultrasonografe, au fost donate sistemului medical din Republica Moldova, de către Statele Unite ale Americii. Echipamentele medicale au fost distribuite Institutului Mamei și Copilului, Spitalului Clinic din Bălți, Institutului de Medicină Urgentă și Spitalului Raional Cahul.
”Îmi exprim recunoștința față de poporul american pentru această donație extrem de importantă, care va contribui la consolidarea secțiilor de terapie intensivă, nu doar pentru a face față pandemiei, dar și pentru acordarea asistenței medicale tuturor pacienților, copii și adulți. Statele Unite ale Americii sunt un partener stabil și de încredere al țării noastre, pentru care le mulțumesc”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.
La rândul său, însărcinatul cu afaceri al SUA în Republica Moldova, Laura Hruby, a subliniat că echipamentele medicale donate au un singur scop, cel de a salva vieți. ”Pandemia a demonstrat puterea parteneriatului de aproape 30 ani dintre SUA și Republica Moldova. Suntem alături de cetățenii acestei țări în continuare și vom oferi tot suportul necesar pentru a face față pandemiei. Sincere aprecieri Ministerului Sănătății și lucrătorilor medicali care se află în prima linie, alături de pacienții afectați de virus”, a subliniat Laura Hruby.
”Ventilatoarele distribuite Institutului Mamei și Copilului sunt vitale pentru micii pacienți internați în terapie intensivă”, a accentual directorul IMC, Sergiu Gladun.
Până în prezent, Statele Unite ale Americii au donat sistemului de sănătate din Republica Moldova: măști de protecție, ecrane de protecţie, dar și dispozitive medicale (1 monitor de pacient, 1 analizator hematologic și 10 pulsoximetre), precum și calculatoare pentru Centrul COVID-19.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în jur de 7.000 cazuri noi de coronavirus au fost confirmate, într-o săptămână. Majoritatea pacienților au dezvoltat forme ușoare și asimptomatice (84,3%), fiind urmați de pacienții cu forme medii (9,9%) și forme grave (5,8%). În prezent, 90 de pacienți se află în secțiile de terapie intensivă.
Alertă de cod roșu a fost stabilită pentru toate teritoriile administrative, cu excepția raioanelor Anenii Noi, Ialoveni și Orhei, unde a fost stabilită alerta cu cod portocaliu.
De la debutul campaniei de vaccinare, au fost administrate 1.363.602 doze de vaccin. Acoperirea națională cu o doză constituie 23,07 %, cu schemă completă – 22 %. Lucrători medicali vaccinați cu o doză: 89,92 %, iar lucrători medicali vaccinați cu schemă completă: 88,63 %, ceea ce a determinat reducerea morbidității în rândul acestora cu 85%. Totodată, au fost înregistrate 1.497 reacții adverse, dintre care 92.1% forme ușoare, 7.9 % forme moderate.
Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă e înregistrată în Chișinău – 33%, r. Soroca – 25%, r. Dubăsari – 24%, r. Orhei -23%. În același timp cea mai redusă acoperire vaccinală din țară între 13% – 15% se atestă în raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia. O rată mică de acoperire vaccinală este atestată și în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.
Până în prezent, Republica Moldova a recepționat 1.697.980 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Imunizarea este gratuită și recomandată de toate instituțiile de sănătate la nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.
În R.Moldova a fost instituită stare de urgență în sănătate publică la nivel național, până pe 30 octombrie 2021. Accesul la evenimente publice se face doar cu certificat de vaccinare, test sau act ce confirmă prezența anticorpilor.