Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România devine ”omul bolnav al Europei”. Ce consecințe va avea eșecul vaccinării?

gheorghita.jpg

Cele 114.000 de doze de vaccin pediatric vor ajunge în România pe 25 ianuarie, a anunțat joi medicul militar Valeriu Gheorghiță.
Sursa imaginii: 
gov.ro

În timp ce premierul Florin Cîțu caută vinovații pentru valul patru al pandemiei și secțiile de terapie intensivă devin neîncăpătoare, eșecul vaccinării amenință să aibă repercusiuni pe termen lung asupra întregii națiuni. Vaccinată ori nu.

Acum aproape o săptămână, vorbeam, la același microfon, despre pericolul ca România să devină un paria al Uniunii Europene din cauza ratei scăzute a vaccinării iar românii să fie supuși unor restricții de călătorie asemănătoare cu cele din perioada vizelor, de acum peste 20 de ani.

Semnalul fusese dat de un expert român foarte bine conectat la mediile de decizie din Bruxelles, invitat în emisiunea ”Decriptaj”.

Iată că semnalul este reluat acum de consilierul onorific al premierului pe probleme de sănătate, Nelu Tătaru. Acesta a afirmat într-un interviu televizat că vor putea exista restricţii pentru cetăţenii români dacă nu ajungem din urmă statele europene în materie de rată de vaccinare. 

Medicul Tătaru, fost ministru al sănătății, s-a făcut astfel ecoul îngrijorărilor din plan european că, prin nivelul lor scăzut de vaccinare, românii și bulgarii ar putea menține pandemia pe continent.

În cele din urmă, aceasta nu-i privește doar pe români și bulgari, pentru că, așa cum numeroase articole științifice au relevat în ultimele luni, vaccinarea este o cursă contracronometru cu virusul. Dacă aceasta este făcută rapid și pe scară largă, pandemia se oprește. Altfel, cu cât virusul circulă mai mult în comunități, cu atât crește probabilitatea apariții unor noi mutații.

 

Ce-ați zice de o ”mutație românească”?

Iar ceea ce-i sperie cel mai mult pe oamenii de știință sunt posibilele mutații puternic rezistente la actualele vaccinuri – ceea ce deocamdată nu se întâmplă, din fericire.

Un asemenea scenariu ar presupune recalibrarea vaccinurilor și reluarea imunizării la scară largă, cu consecințe economice și politice greu de întrevăzut.

Ne asumăm noi, românii, eventualitatea de a ne afla, la un moment dat, la baza unui noi val devastator al pandemiei? Pentru că nu scrie nicăieri că mutațiile pot apărea doar în Brazilia, Marea Britanie sau Africa de Sud. 

Iar dacă ne asumăm – căci așa se pare  - atunci nu trebuie să ne mirăm că vor fi consecințe asupra libertății noastre de mișcare în Uniunea Europeană. Iar aceasta va avea urmări majore asupra refacerii economiei românești după criză și, în cele din urmă, asupra nivelului de viață al fiecăruia.

Poate că în această cheie trebuie să înțelegem cuvintele disperate ale șefului campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță: ”Avem nevoie disperată de o soluție salvatoare. Suntem ca într-o barcă care se scufundă”.

 

Și totuși, ce vor acești români?

Da, România este acum pe cale de a deveni ”omul bolnav al Europei” și de această ștampilă vom putea scăpa foarte greu.

Uniunea Europeană a reușit să asigure doze suficiente de vaccinuri, distribuite echitabil statelor membre – suntem una dintre puținele națiuni privilegiate ale planetei, din acest punct de vedere.

Și atunci, puneți-vă în locul cuiva aflat pe o treaptă sau alta a lanțului de decizie la nivel european. Va avea toate motivele să se mire și să se întrebe: ”Ce vor, de fapt, românii aceștia? Ce este, oare, în mințile lor?” Și, mai mult:”Nu cumva, prin modul lor de gândire și acțiune, ei ajung să fie un pericol pentru noi, ceilalți?”

Ei bine, poate ar trebui să ne gândim mai serios la toate acestea.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 22 septembrie 2021