Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Testarea anti-COVID, plătită de salariații din Educație? FSE "Spiru Haret": O dovadă de ipocrizie. Sunt state europene care plătesc testările tuturor cetățenilor

teacher-5560962_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

"Chiar dacă vaccinăm salariații din Educație și din Sănătate și la nivelul societății rata de vaccinare rămâne la fel de scăzută n-am rezolvat absolut nimic. Înțeleg presiunea pe sistemul de sănătate, dar când vorbești despre vaccinare obligatorie, trebuie să fii convingător. Nu sunt de acord ca pe o campanie pro- vaccinare prost gândită și prost dusă , și ineficientă în ultimele luni, să vii să blamezi categorii profesionale.  Nu e vina noastră că la nivelul sănătății am ajuns în situație în care se face vaccinare la chiuvetă. Nu este vina noastră că se face propagandă antivaccinare. Dacă lucrurile erau gândite bine, trebuiau să vorbească doar specialiștii, nu politicieni.", spune la RFI, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret". 
               

"Eu înțeleg că suntem într-o situație deosebită, a venit acest val 4, rata de infectări crește în mod dramatic, ne dorim să ținem deschise activitățile, mai ales la nivelul unităților de învățământ, preuniversitar și universitar, dar cred că până la urmă politicienii noștri trebuie să își asume faptul că în perioada verii s-a mers pe o relaxare aproape totală, că nu s-au mai respectat niciun fel de reguli, campania de vaccinare nu a dat roadele scontate, nu s-a făcut nimic pentru a atenționa populația că nu s-a încheiat această pandemie, nu s-a mai făcut nimic notabil pentru a da încredere oamenilor că prin vaccinare se poate stopa această pandemie. Iată că acum suportăm consecințele a ceea ce trebuia să se facă în vară și nu s-a făcut, iar acum cineva își dorește sau politicienii noștri își doresc să apeleze la o măsură care duce la încălcarea unor drepturi ale oamenilor"., explică Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret". 

Sunteți de acord cu testarea săptămânală, suportată din buzunarul salariaților din Educație, având în vedere că statul pune la dispoziție vaccinuri gratuite?

"O dovadă de ipocrizie, pe care nu o pot accepta sub nicio formă. Sunt state europene care plătesc testările tuturor cetățenilor. Și nu vin niciodată să spună <plătiți-vă voi testările că noi v-am dat vaccinuri gratuite>. La noi vii și vrei să bagi mâna în buzunar până la cot, mai ales la nivelul personalului angajat în învățământ, acolo unde sunt salariile cele mai mici. Nu sunt de acord ca pe o campanie pro - vaccinare prost gândită și prost dusă , și ineficientă în ultimele luni, să vii să blamezi categorii socio-profesionale.  Nu e vina noastră că la nivelul sănătății am ajuns în situație în care se face vaccinare la chiuvetă. Este vina celor care au dirijat destinele acestui sistem. Nu este vina noastră că se face propagandă antivaccinare. (...) Dacă lucrurile erau gândite bine, ar fi trebuit să vorbească doar specialiștii, doar cei care se pricep, și nu politicienii. Și nu vii să-ți ascunzi ineficiența acțiunilor tale forțând vaccinarea în rândul anumitor categorii socio-profesionale.Chiar dacă vaccinăm salariații din Educație, din Sănătate sau funcționarii publici în totalitate și la nivelul societății rata de vaccinare rămâne la fel de scăzută, n-am rezolvat absolut nimic. Virusul circulă în continuare", mai spune Marius Nistor.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", intervievat de Mirela Dădăcuș