Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia: Cine nu prezintă certificatul de vaccinare va avea salariul tăiat

vaccin italia.jpg

Image source: 
Facebook / European Commission

Încetarea remunerării va începe din prima zi de absență nemotivată atât în ​​sectorul public, cât și în cel privat, dar nu va fi însoțită și de o suspendare, scrie „Il Fatto Quotidiano”, citat de Rador.

Este principala schimbare din textul final al celui de-al treilea decret de lege privind certificatul verde – obligatoriu pentru 23 de milioane de angajaţi – semnat marți seară de președintele Italiei și care a intrat în vigoare odată cu publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Față de proiectul lansat în zilele trecute, de fapt, este eliminat pasajul care prevedea că, "începând cu a cincea zi de absență, raportul de muncă este suspendat până la prezentarea certificatului". Cu toate astea, salariul rămâne "înghețat" până când angajatul este în regulă cu certificatul verde.

Alt adaos la versiunea finală este acela că prețul controlat al testelor antigen – care permit obținerea unui certificat verde pentru 48 de ore – este asigurat atât de către farmacii, cât şi de către toate instituțiile sanitare afiliate, autorizate sau acreditate la Serviciul Sanitar National şi autorizate de Regiuni pentru efectuarea testelor.

De asemenea, sunt alocate 105 milioane de euro pentru a garanta teste gratuite pentru cei scutiți de vaccin, şi sunt confirmate penalizările pentru farmaciile care nu respectă regulile: amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de euro și închiderea activităţii pentru cinci zile.

În fine, valabilitatea testului molecular pentru Green Pass a crescut la 72 de ore de la efectuarea acestuia.