Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La Chișinău și Bălți, studenții vor învăța online, iar accesul la nunți și cumetrii, cu certificatul Covid

pexels-nunta-stare-alerta_0.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

La Chișinău, dar și în nordul țării, la Bălți, din 1 octombrie, studenții vor învăța online, iar la petrecerile private vor avea acces doar persoanele ce dețin certificatul Covid - fie persoana este vaccinată, are testul Covid sau dovada că a trecut prin boală. Sunt noile restricții, anunțate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, în contextul creșterii numărului cazurilor de coronavirus în R.Moldova. Pe parcursul ultimei săptămâni, au fost înregistrate 6.888 cazuri de COVID-19 și se atestă o creștere a numărului de cazuri cu 50% față de săptămâna 05-12 septembrie.

Aproape 180 de localități din țară, inclusiv orașele Chișinău și Bălți, se află în scenariul roșu, 366 de localități, scenariul verde, 156 localități - cod galben de alertă Covid, iar în 311 avem cod portocaliu. Astfel, CNESP a stabilit cele patru praguri de alertă Covid. Potrivit specialiștilor, măsurile de sănătate publică pentru gestionarea pandemiei COVID-19 vor fi aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate în parte. 

Așadar, pragul de alertă roșu este activat în cazul în care incidența de cazuri de infecție va constitui 250 de cazuri sau mai mult la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ. În acest caz, instituțiile  de învățământ general vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Entitățile publice și private vor organiza regimul de muncă cu introducerea muncii la domiciliu, fie vor opta pentru un program de lucru diferențiat. Totodată, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente și cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19.

Organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații închise, sau, respectiv, 150 de persoane în spații deschise, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19. 

Trebuie spus că, dacă incidența COVID-19 constituie sub 50 de cazuri la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ, va fi stabilit pragul de alertă verde. Pentru acest scenariu, este prevăzută purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, respectarea distanței fizice de cel puțin 1 m și a  regulilor de igienă. 

Pragul de alertă galben este stabilit în cazurile în care incidența COVID-19 va fi între 50 și 99 de cazuri la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ. În acest caz instituțiile de învățământ vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă, cu  respectarea măsurilor de protecție în vigoare. Pragul de alertă galben prevede câteva scenarii pentru organizarea evenimentelor private: participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare, cu asigurarea spațiului de cel puțin 4 m2, fie participarea a maxim 300 de invitați, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19. De asemenea, vizitatorii cinematografelor, a sălilor de concerte în spații închise și deschise, a cluburilor de noapte sau a festivalurilor, vor trebui să prezinte certificatul COVID-19.

În cazul în care incidența se va situa între 100 și 249 de cazuri la 100 mii populație pentru ultimele 7 zile cumulativ, va fi stabilit un prag de alertă portocaliu. Un astfel de scenariu prevede activitatea instituțiilor de învățământ general cu prezență fizică, în timp ce instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare, în baza uneia din opțiuni: cu utilizarea a cel mult 35 la sută din numărul locurilor existente în interior sau cu utilizarea a cel mult 75 la sută, cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19.

Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare. La o  capacitate de 50%  vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19. 

În baza acestor indicatori Agenția Națională de Sănătate Publică este obligată să publice în fiecare zi de luni, pragul de alertă pentru nivelul național și pentru unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi și doi ca municipiul Chişinău şi municipiul Bălţi şi ale UTA Găgăuzia.  

Totodată, membrii CNESP au decis că Ministerul Muncii și Protecției Sociale va elabora un pachet de măsuri de încurajare a vaccinării angajaților din prima linie, a căror activitate profesională implică interacțiune directă cu cetățenii, cu grad înalt de risc de infectare. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile restricții, anunțate la Chișinău