Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manager Spitalul Județean de Urgență "Sf.Ioan cel Nou", Suceava: Valul 4 al pandemiei ne-a prins la fel de nepregătiți ca primul val

coronavirus-4931410_1920.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

"Valul 4 al pandemiei ne-a prins la fel de nepregătiți ca primul val. Este inadmisibil și tragic ce se întâmplă." Este semnalul de alarmă tras de medicul Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean de Urgență "Sf.Ioan cel Nou" din Suceava, în cadrul Convenției Române a Spitalelor, eveniment care se desfășoară azi și mâine în Capitală.

 

"Nu avem un sistem medical, nu vorbim că este performant sau nu, eu spun că nu avem deloc un sistem medical". Este concluzia la care a ajuns medicul cardiolog Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean de Urgență "Sf.Ioan cel Nou" din Suceava, după un an și jumătate de când conduce unitatea sanitară. Această pandemie ne-a arătat deficiențele majore, le știam, dar probabil că le acoperam sau nu le recunoșteam, dar le-am văzut cu toții.", a explicat Alexandru Calancea. Medicul a mai spus că spitalul pe care îl conduce a fost desemnat anul trecut spital Covid, fără să existe un plan de rezervă pentru pacienții non-covid.

"Pandemia de coronavirus nu ne-a învățat nimic.  Dovada este că de la un val la altul, lucrurile merg mai rău. Dacă am fi învățat ceva de la valurile anterioare, valul 4 n-ar trebui să fie dezastruos cum este acum. Iar singura preocupare a noastră este să găsim paturi de Terapie Intensivă", a spus Luca Militello, CEO al Monza România. Potrivit acestuia, sistemul sanitar național este în colaps.   

Autoritățile sunt însă optimiste și vorbesc chiar de finalul pandemiei de covid 19. "După ce depășim și acest val, avem speranța că sfârșitul de pandemie, care va fi undeva pentru 2022, să fie cât mai rapid și să ajungă cât mai repede și la noi" , a spus secretarul de stat Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național pentru Coordonarea Campaniei de vaccinare anticoronavirus. Medicul le-a transmis managerilor prezenți la eveniment să se implice în campania de vaccinare, să se organizeze astfel încât să facă vaccinarea o soluție și o alegere ușoară.

Andrei Baciu a plecat imediat după discurs, fără a afla însă care sunt problemele cu care se confruntă cei care conduc unitățile sanitare. Ediția din acest an a Convenției Naționale a spitalelor este dedicată discuțiilor despre rolul vital al spitalului în comunitate și investițiile în sănătate. Convenția Română a Spitalelor este cel mai complex eveniment din România dedicat calității actului medical, exemplelor de bună practică din activitatea clinică și de management medical.