Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid, valul 3: Pacienți nevaccinați, vaccinați vârstnici, cu comorbidități sau femei gravide – medic pneumolog la un spital din Londra

tudor_toma.png

Tudor Toma
Medicul pneumolog Tudor Toma face un apel către medicii de familie să recomande pacienților vaccinarea anti-Covid
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Cele mai recente date oficiale la nivelul Marii Britanii arată o scădere a numărului de infecții, al deceselor și al internărilor cu Covid față de valul doi de la începutul acestui an. Cum se reflectă aceste date la nivelul unui spital din Londra?

Potrivit statisticii publicate sâmbătă de guvern, numărul mediu zilnic de infectări cu Coronavirus a fost în ultima săptămână de 33.631, în creștere cu 14% față de săptămâna precedentă, dar aproape la jumătate față de perioada de vârf din ianuarie 2021.

Numărul mediu zilnic de decese a fost de 135, în scădere cu 5% față de săptămâna precedentă, dar mult mai mic decât media de peste 1.000 de astă iarnă, iar numărul pacienților internați cu Covid în spital era pe 21 septembrie de 7.124, față de un vârf de aproape 40.000 în ianuarie.

Cum se reflectă această situație într-un spital universitar din Londra? Medicul specialist pneumolog Tudor Toma a acordat un interviu pe această temă în exclusivitate pentru RFI:

Tudor Toma: Avem un număr de pacienți internați mai mic decât în ianuarie – februarie 2021 în valul al doilea sau al treilea, depinde cum numărăm, marea majoritate, dacă nu toți dintre cei internați sunt fie nevaccinați sau vaccinați cu o singură doză, iar dintre cei vaccinați cu două doze sunt doar persoane care fie sunt foarte în vârstă, fie au comorbidăți precum cancere de sistem limfatic sau alte tipuri de boli care le dau imunosupresie, precum și un număr destul de mare de femei însărcinate care au făcut forme destul de serioase de Covid.

Cam aceasta este distribuția numărului pacienților, iar numărul este în continuare destul de mic. În ianuarie – februarie aveam 150 – 200 de pacienți internați, acum avem doar 60 – 70.

Reporter: În ceea ce privește simptomele, ați observat o evoluție față de precedentul val?

Tudor Toma: Pentru că noi vedem pacienții care vin cu o formă medie spre gravă, ajungem să-i vedem cu aceleași simptome din trecut, însă vedem foarte mulți dintre pacienții tineri care au forme grave, pe care înainte nu-i vedeam, iar asta ține și de faptul că varianta Delta care a devenit dominantă la momentul actual este foarte infecțioasă și ajunge să afecteze persoane care înainte nu erau neapărat afectate.

Forma clinică pe care o vedem noi în spital este aceeași, forma pe care o văd medicii de familie cu simptomele de început ar putea să fie un pic diferită dar n-am auzit să fie o diferență clinic semnificativă să spui că este o altă boală.

Reporter: Ați avut și cazuri de reinfectare, adică pacienți care au fost aduși cu a doua îmbolnăvire de Covid?

Tudor Toma: Noi n-am avut probleme cu astfel de pacienți și pot să vă spun că nici din personalul spitalului, pentru că noi toți am avut o formă de Covid la început făcută în primul val, deci nu am mai avut colegi care s-au reîmbolnăvit cu o formă gravă, dar din literatură și din experiența altora știm că este posibil să te reinfectezi, însă în momentul în care ai făcut Covid, ai făcut și două doze de vaccin protecția imunitară este bună, deci nu este o chestiune majoră deocamdată.

Reporter: Am văzut în presă relatări despre oameni care nu s-au vaccinat, apoi s-au îmbolnăvit și după aceea, unii chiar de pe patul de moarte, au făcut apel către alții să se vaccineze să nu repete greșeala lor. Cam care este atitudinea acelora care vin în spital internați cu Covid?

Tudor Toma: Noi întrebăm pentru istoricul pacientului de ce nu s-a vaccinat și mulți spun că nu s-au vaccinat pentru că au crezut că este un tratament nou, dar culmea este că în momentul când vine în spital încep să aibă nevoia de o mulțime de alte tratamente care sunt mult mai noi decât studii care au fost făcute cu vaccinuri.

Deci un pacient care vine cu o formă severă de Covid azi în spital primește în afară de steroizi, care este un tratament relativ nou pentru Covid, o serie de medicamente abia aprobate, deci nu este vorba de un tratament consacrat care să rezolve problema.

Într-adevăr decizia de a nu se vaccina este regretată de mulți, dar din păcate când ajung în spital nu mai au ce face când au o formă gravă de Covid. Pentru că asta este o problemă și pentru noi, este așa mare păcat să știi că există un tratament sau o intervenție cum este vaccinarea care i-ar proteja pe acești pacienți pe care noi îi vedem și îi tratăm și pe care ei nu o acceptă.

Este important pentru noi de a găsi metode de a convinge de la persoană la persoană  să se vaccineze pentru a nu ajunge la spital. Cum exact, nu știu cum am putea face acest lucru.

Reporter: Care sunt vârstele cel mai tinere de pacienți care sosesc în spital cu Covid?

Tudor Toma: În serviciul în care lucrez primim pacienți începând de la 16 ani, eu nu sunt pediatru, dar am văzut pacienți de 17 – 18 ani. Mai este un aspect: sunt pacienți tineri care fac o formă ușoară de Covid, dar acea boală se supra-infectează sau fac o complicație cum este embolia pulmonară care este o complicație foarte serioasă.

Deci poți face o formă ușoară de Covid, dar în același timp poți muri dintr-o complicație a acestei forme ușoare a acestei boli, iar complicația cea mai gravă este embolia pulmonară. Din păcate am avut și cazuri care nu au supraviețuit, ca și cazuri cu embolii pulmonare foarte importante care au după aceea consecințe asupra inimii, asupra circulației pe termen lung.

În momentul în care ai o astfel de complicație la 17 – 18 ani în mod cert speranța de viață scade, nu ai aceleași șanse să ajungi la 90 de ani în comparație cu cineva care nu a avut această complicație.

Reporter: Care este mesajul dumneavoastră în legătură cu acest al treilea val al pandemiei și după experiența pe care o aveți în spital?

Tudor Toma: Mesajul meu se adresează mai degrabă formatorilor de opinie decât pacienților. Mă refer în special la medicii care vin în contact cu diverși pacienți și care încă mai au probleme de înțelegere a eficienței și siguranței vaccinului.

Aș sfătui pe toți medicii de familie să-și încurajeze pacienții să se vaccineze, pentru că au totuși un cuvânt important de spus și pacienții ascultă la ceea ce le spune medicul de familie.

Pentru fie care pacient este o decizie a sa legată de anumite riscuri: dacă o persoană vrea să trăiască viața riscant este decizia sa într-adevăr, dar riscul unei infecții Covid, chiar a unei infecții ușoare poate să fie complicat de alte probleme și ar fi bine totuși să se vaccineze.

 
Ascultați interviul cu dr. Tudor TOMA realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ