Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un pompier român a câștigat ultramaratonul „Ultra Bolivia Race”

boto1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / ISU Botoșani

Pompierul Iulian Rotariu, de la ISU Botoșani, a câștigat detașat ultramaratonul internațional „Ultra Bolivia Race” (20-26 septembrie a.c.) și a stabilit un nou record al competiției, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență - ISU Botosani.

După cele șapte etape în care a parcurs 220 de km la o altitudine medie de 4000 de metri,  a reuşit să se claseze pe locul I, cu un timp total de 23 de ore, 32 de minute şi 30 secunde.

Reuşita lui Iulian reprezintă şi un record al întrecerii: cu 1h 32' 17" mai bun decât câştigătorul competiţiei din 2018.

Rezultatul este de apreciat în condiţiile în care „Ultra Bolivia Race” a reprezentat cel mai greu concurs de anduranţă la care a participat, vreodată, Iulian Rotariu.

Distanța de 220 de kilometri a fost parcursă în șapte etape de 14 dintre cei mai buni ultramaratoniști din lume, printre care, desigur și Iulian..

”Fără să fie sportiv de performanţă şi fără să fie legitimat la vreun club, Iulian Rotariu a început să alerge în urmă cu aproape 12 ani, când a ajuns la spital cu fiul său şi, pentru a-şi consuma stresul, a început să alerge în jurul spitalului.

Ulterior, el a început să participe la concursurile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, reprezentând Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoşani, al cărui angajat este din 2007.

După numai câteva curse, reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism l-au rugat să-i reprezinte în competiţii, iar din acel moment a început să participe la cursele internaţionale, încercând să dovedească tuturor că limitele pot fi depăşite”, precizează ISU Botoșani.

Iulian Rotariu are deja un palmares impresionant la cele mai grele ultramaratoane din lume:

Competițiile Canal Adventure:

- „The Track” Australia, 15 – 24 mai 2019 ( 522 km) – locul I și recordul întrecerii, obţinând un timp cu șapte ore mai bun decât câştigătorul competiţiei din 2017;

- „Ultra Africa Race” Mozambic, 10 – 14 noiembrie 2019 (220 km) – locul I;

- „Ultra Asia Race” Vietnam, 09 – 12 martie 2020 (160 km) – locul I

- Titlul Continental Challenge 2020

Competițiile „4Deserts„  (250 km în șapte zile):

- „Gobi March” China, în iunie 2016 – locul I la categoria lui de vârstă, locul IV la general

- „Atacama Crossing” - Chile, în octombrie 2016 - locul I la categoria lui de vârstă, locul VI la general

- „Sahara Race”, în mai 2017 - locul I la categoria lui de vârstă, locul IV la general

- „Roving Race Patagonia, în noiembrie 2017 - locul I la categoria lui de vârstă, locul IV la general),

- „The Last Desert” Antarctica, în noiembrie – decembrie 2018,  locul II la general.