Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Gindrovel Dumitra: Scapă cine poate. Este momentul să conștientizăm că ne aflăm într-o situație dramatică

ecg-5051574_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Peste 1.200 de români cu coronavirus sunt internați la Terapie Intensivă, potrivit bilanțului transmis luni de autorități. Alte 5.655 de cazuri noi și 109 decese s-au înregistrat în ultima zi. "Este momentul să conștientizăm că ne aflăm într-o situație dramatică, că în acest moment spitalele sunt pline. Putem spune că ne aflăm într-o situație în care scapă cine poate", spune la RFI, medicul de familie Gindrovel Dumitra. Potrivit acestuia, rata de dublare a cazurilor este acum la 7 zile, comparativ cu 14-28 de zile în valul anterior. Medicul atrage atenția asupra faptului că toate persoanele, inclusiv cele vaccinate anticoronavirus, trebuie să respecte măsurile de protecție. 

 

"Vaccinurile anticoronavirus pe care le avem disponibile în momentul de față nu previn în totalitate infecția la persoanele vaccinate ci o reduc. Reduc numărul persoanelor vaccinate care se infectează și în același timp asigură o perioadă mult mai scurtă de evoluție a infecției sau a bolii. (...) Datele pe care le avem din SUA arată că din 18 persoane care ajung în Terapie Intensivă 17 sunt nevaccinate. Este foarte clar că vaccinul este cel mai bun lucru pe care îl putem face, este foarte clar că avem un număr foarte mare de români nevaccinați, peste 70% din populație nevaccinată. fapt care permite evoluția acestei epidemii și posibilitatea apariția infecției inclusiv la cei vaccinați. Pentru că vaccinul, după cum știm, îți oferă o protecție individuală dar atunci când această protecție e limitată, e posibil să ai nevoie de o acoperire vaccinală înaltă, poate 90-95% astfel încât să uiți că am avut această boală", spune la RFI, medicul Gindrovel Dumitra.    

"Vremea poveștilor a trecut, acum mor oameni"

Modul în care se transmite varianta Delta în rândul populației este îngrijorător. " Asta se vede practic și în rata de dublare pe care o avem în acest val. Dacă în valul anterior, aveam o rată de dublare care era undeva la 14-28 de zile, în acest val rata de dublare este la 7 zile, așa explicându-se practic și această evoluție fulminantă, creșterea fulminantă, a numărului de cazuri", explică medicul. Potrivit acestuia, toate persoanele, inclusiv cele vaccinate, trebuie să respecte măsurile de protecție. "În acest fel se protejează pe ei și pe ceilalți. Este foarte important să avem responsabilitate.  Eu am consultat acum o pacientă la domiciliu. Am fost chemat pentru alterarea stării generale, testul rapid a ieșit pozitiv, saturație 61%, stare generală profund alterată. Nu vreți să vedeți un pacient aflat în această situație, pur și simplu este un pacient care geme, aflat în agonie. Avem nevoie de foarte multă responsabilitate în următoare perioadă, pentru că vremea poveștilor a trecut. Acum mor oameni iar asta nu trebuie să se mai întâmple". 

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 

 
Medicul de familie Gindrovel Dumitra, intervievat de Mirela Dădăcuș