Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A început programarea în platformă pentru doza a treia de vaccinare anti-Covid-19 în România

Anunțul a fost făcut luni seara de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), care a început programarea în platforma electronică pentru doza a 3-a cu serurile Pfizer&BioNTech și Moderna.

Potrivit CNCAV, platforma RoVaccinare permite programarea celor ce vor să se vaccineze cu doza a III-a, după ce echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a terminat implementarea noilor funcționalități și optimizările lor.

Deocamdată, programările se pot face pentru administrarea dozei de rapel (booster) cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, în centrele de vaccinare care administrează aceste două tipuri de vaccin. Prima zi de vaccinare cu doza a treia este marți, 28 septembrie.

Totodată, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) și pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa pentru administrarea dozei de rapel, indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a făcut cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare.

Aceștia sunt pașii pentru programare în platformă pentru doza a treia:

1) Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;

2) Selectați secțiunea „Beneficiari”:

a. Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;

b. Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”, completați datele necesare, iar la final accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;

3) Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar,vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați programarea

4) La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.

De asemenea, CNCAV precizează că, în acest moment, persoanele vaccinate cu vaccinul Johnson&Johnson nu sunt eligibile pentru administrarea dozei de rapel – booster.

Această a 3-a doză este ferm recomandată persoanelor de peste 65 de ani, celor cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanelor din centrele medico-sociale și altor categorii vulnerabile, precum și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Totuși, accesul la vaccinare este permis și altor categorii de populație, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Rapelul se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax – Moderna.

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice”, au mai transmis repezentanții CNCAV.

În fine, programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va poate face prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare. Toți beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze.

Este important de menționat că românii care sunt vaccinați cu două doze vor fi considerați în continuare ca fiind vaccinați cu schemă completă, iar cei care fac doza a treia vor primi o adeverință, nu un certificat ca până acum.

De asemenea, platforma de vaccinare va recunoaște imediat persoana care se poate vaccina cu cea de-a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului, a spus, luni seara, la „Digi 24”, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Mâine (marți – n.r.), o persoană vaccinată cu două doze va fi în continuare considerată a fi cu schemă completă de vaccinare. Totuși, pentru cei care se vaccinează cu a treia doză - și le recomand tuturor să o facă - vor primi o adeverință de vaccinare, pentru că este un act medical. Această adeverință le va folosi la nivel personal”, a spus Baciu, care a precizat că sunt eligibili pentru doza a treia, în prezent, 1.140.000 români, ce s-au vaccinat cu două doze Pfizer BioNTech sau Moderna.

Cele 6 luni pentru persoanele vaccinate cu Astrazeneca s-ar împlini în jurul datei de 15 octombrie.

Conform lui Baciu, trecerea prin boală pentru persoanele vaccinate nu este o contraindicație pentru doza a 3-a.

Andrei Baciu a mai spus că în prezent, în stoc, România are 3,4 milioane de vaccinuri ARN mesager. Se pot vaccina, în momentul de față, aproximativ 1,1 milioane de persoane cu cea de-a treia doză păstrând aceste criterii de jumătate de an.