Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Buzău-Țintești, un referendum ratat care aduce aminte de blocajul reorganizării teritoriale

buzau.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Primăria Municipiului Buzău

Duminică, 26 septembrie a.c., a avut loc la Buzău, un eveniment de importanța Congresului PNL. Este vorba despre referendumul local pe tema comasării teritoriale a orașului Buzău cu comuna Țintești, o localitate aflată chiar în apropierea municipiului.

Ați putea ridica din sprâncene în fața afirmației că referendumul de la Buzău a fost la fel de important ca evenimentul politic de la Romexpo. Dar, argumente există.

De ani de zile, politicienii promit o reformă a administrației locale fără să se întâmple nimic. Tot de ani de zile, România se află în fața unei realități crude: există peste 2.600 de comune, mai multe decât în Polonia, stat cu o suprafață mai mare cu o treime decât a României. O bună parte din aceste unități administrativ-teritoriale nu își pot acoperi din impozitele și taxele locale nici măcar cheltuielile curente.

Despre investiții nici nu poate fi vorba. De exemplu, o comună din județul Iași are un buget din surse proprii de 600.000 lei, iar o investiție pentru asfaltarea străzilor și dezvoltarea rețelei de apă este de câteva milioane de euro.

În această situație sunt multe comune din România, iar o analiză completă realizată de Guvern, pe această temă, ne-ar da o imagine a problemelor financiare insurmontabile cu care se confruntă o bună parte din unitățile administrativ-teritoriale din România.

În acest context, o reformă a administrației locale este absolut necesară. O comasare a unor comunități locale sau a unora dintre acestea cu municipiile învecinate poate fi o soluție. Întrebarea este: cine să facă această reformă?

Cu majoritatea politicienilor ne-am lămurit. Oamenii politici de la nivel central nu se vor încumeta să schimbe ceva, pentru că dependența lor de primarii localităților mici este aproape obsesivă. Toți marii politicieni cred că voturile lor și ale partidului depind de primarii micilor comune. De aceea, se vor teme totdeauna să deranjeze interesele primarilor din teritoriu, iar o reorganizare ar însemna chiar desființarea unor funcții la nivel local.

Dacă o reorganizare administrativ-teritorială care să vină de la nivel guvernamental sau parlamentar este puțin probabilă, asistăm la câteva inițiative locale timide și izolate. Au existat două inițiative ale unor reprezentanți ai administrației locale, binevenite, dar, din păcate, fără succes.

De exemplu, propunerea de comasare a orașului Buzău cu localitatea limitrofă Țintești era logică. Buzăul și-ar fi dublat suprafața, ceea ce ar fi însemnat un spațiu generos de dezvoltare. Iar cei 4.500 de locuitori ai comunei ar fi devenit cetățeni ai orașului. Ar fi fost un câștig dublu, atât pentru oraș, cât și pentru comună, dar referendumul local nu a fost aprobat. Nu din cauza unei respingeri a ideii, ci dintr-un motiv legat de absența masivă la vot a locuitorilor orașului Buzău.

Nu este pentru prima oară când se încearcă un referendum local pe această temă. Cu șase ani în urmă, primarul de atunci al municipiului Oradea a încercat o comasare a orașului cu localitatea Sânmartin. Ilie Bolojan, prezent la Buzău pentru a susține referendumul de duminica trecută a explicat că în urmă cu șase ani s-a concentrat să explice locuitorilor comunei avantajele comasării, dar a pierdut din vedere campania din oraș. Rezultatul a fost că 99% dintre votanți au fost de acord cu alipirea unităților administrative, dar au lipsit 3.000 de voturi pentru ca referendumul să fie validat.

Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România, susține modelul de comasare teritorială voluntară. Dar, după ratarea referendumului de la Buzău, semnele de întrebare sunt și mai mari. Pe de o parte, susținătorii reorganizării teritoriale sunt destul de puțini. Pe de altă parte, metodele care pot fi utilizate sunt tot mai incerte.

În aceste condiții, primarii micilor localități pot sta liniștiți. Nimeni nu le va deranja funcțiile, interesele și nici incapacitatea de a aduce venituri și proiecte pentru localitatea pe care o reprezintă.

 
Rubrica Economia Reală din 28 septembrie 2021