Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Margareta, Custodele Coroanei și Principele Radu au sărbătorit Nunta de Argint

margareta_radu.jpg

Margareta, Custodele Coroanei României și Principele Radu la sărbătorirea Nunții de Argint, Palatul Elisabeta, București, 27 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
Familia Regală a României

Un eveniment dedicat sărbătoririi Nunţii de Argint a Majestăţii Sale Custodele Coroanei şi a Alteţei Sale Regale Principele Radu a avut loc luni în grădina Palatului Elisabeta din București, transmite Biroul de presă al Familiei Regale a României.

Corul regal a susținut un recital. Foto: Casa Regală a României

Au fost prezenţi, printre alţii, deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, senatoarea Iulia Scântei, fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu, pianistul Dan Grigore, ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, alte personalităţi ale lumii politice, de afaceri şi culturale.

Cu acest prilej a fost lansată cartea "Nunta de argint", editată de Curtea Veche Publishing, prezentată de directorul editurii, doamna Irene Arsene.

Volumul este consacrat celor patru cupluri regale române care au sărbătorit nunta de argint: Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand şi Regina Maria, Regele Mihai şi Regina Ana, precum şi cuplul regal actual.

Nunta de Argint a Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, şi a Principelui Radu este a patra Nuntă de Argint din Familia Regală a României.

Nunta de Argint a Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta a avut loc în ziua de 3 noiembrie 1894, la Bucureşti (căsătoria fusese oficiată pe 3 noiembrie 1869, la Wied). Carol I şi Elisabeta nu au avut Nuntă de Aur.

Suveranii României Mari, Ferdinand şi Maria, şi-au sărbătorit Nunta de Argint la Iaşi, în ziua de 28 decembrie 1917. Căsătoria lor avusese loc la Sigmaringen, pe 29 decembrie 1892/10 ianuarie 1893. Ferdinand şi Maria nu au avut Nuntă de Aur.

Regina Elena şi Regele Carol al II-lea nu au avut Nuntă de Argint. Căsătoria lor a avut loc la Atena, în ziua de 10 martie 1921.

Regele Mihai şi Regina Ana, cel mai longeviv cuplu din istoria regală a României, şi-au celebrat Nunta de Argint la Castelul Salem din Germania, în ziua de 10 iunie 1973. Căsătoria lor avusese loc la Atena, pe 10 iunie 1948.

Nunta de Aur a fost sărbătorită în regiunea Vendee din Franţa, pe 10 iunie 1998. Nunta de Diamant a avut loc la Bucureşti, pe 10 iunie 2008, iar Nunta de Safir (65 de ani de căsnicie) a fost sărbătorită în privat, la Aubonne, în Elveţia, pe 10 iunie 2013.