Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Laura Zarafin (ATI Colentina): Dacă ajungi la ATI, e loterie. Suntem ca pe front de 3 săptămâni

Situația epidemică este din ce în ce mai îngrijorătoare la ATI, în spitalele din România mai fiind libere doar 24 de paturi la ATI COVID. La București, Iași și Cluj nu mai este disponibil niciun loc. „Oamenii nu trebuie să ajungă la Terapie Intensivă pentru că aici e loterie”, afirmă la RFI medicul ATI Laura Zarafin de la Spitalul Colentina din București. „Regulile sanitare trebuie respectate, iar vaccinarea accelerată”, spune medicul care vorbește despre un bilanț zilnic real al îmbolnăvirilor de până la trei ori mai mare decât cel înregistrat în statisticile oficiale care nu îi cuprind pe pacienții asimptomatici și pe cei care nu raportează îmbolnăvirea.

Laura Zarafin: Aș vrea să spun și să se înțeleagă că nu numărul de paturi de la ATI contează, ci să nu ajungem la ATI. Asta e primul lucru pe care vreau să îl spun ca să se înțeleagă foarte clar. Când ajungi la ATI deja este o loterie. Ăsta este adevărul.

Reporter: Să nu se ajungă la ATI, dar cum, doamnăadoctor?

LZ: În primul rând cu reguli minime necesare, de bun-simț, cum ar fi purtatul măștilor în spații închise și în aglomerații. Nu știu de ce s-a renunțat la această din urmă măsură. Pandemia nu s-a terminat. Importantă e și igiena mâinilor. Se pare că de pe suprafețe se transmite virusul. Spre deosebire de începutul pandemiei, acum am mai acumulat și noi niște informații, niște date. Nu trebuie să creăm panică. Dar trebuie să existe un echilibru și să ne păstrăm regulile de igienă și de bun-simț. O mască nu a omorât pe nimeni.

Rep: Presupun că vaccinarea e și ea importantă...

LZ: Și vaccinarea, dar eu chiar nu mai vreau să spun de vaccin. Sunt foarte dezamăgită având în vedere că 73% dintre români consideră că vaccinul nu e bun sau chiar că te omoară.

Rep: Într-adevăr, rata de vaccinare e 27%, față de media din Uniunea Europeană, care e de 62%...

LZ: Este ceva foarte trist. De aceea nici nu mai vreau să comentez despre vaccin. Dar foarte bine, există libertatea de a nu te vaccina. Dar asta nu înseamnă să nu porți mască. Nu vreau să mai vorbesc despre faptul că libertatea individului se termină atunci când se intersectează cu libertatea celui de lângă el și cu drepturile celuilalt. Dar astea sunt deja lucruri politice și nu vreau să intru în ele.

Rep: Vă citesc o declarație a managerului Spitalului Județean Craiova. „Mulți pacienți covid sosesc în stare gravă la ATI. Am transferat 3. 2 au decedat. Încă 30 de pacienți sunt la UPU. Suntem ca pe front.” La dumneavoastră la Spitalul Colentina care e situația?

LZ: Spitalele Balș și Colentina sunt ca pe front de 3 săptămâni, de aproape o lună, dar nu s-a știut. Abia acum se află, când toate ATI-urile din spitalele mari care au și zonă covid au fost depășite numeric ca și capacitate și au început din nou să vină pacienți extrem de gravi și nu găsesc locuri nicăieri în București. Dar presiunea pe aceste două spitale și pe Babeș este de o lună de zile. Dar noi fiind foarte aproape de Balș știm mai bine situația de acolo.

Rep: Mai aveți locuri libere?

LZ: Suntem plini tot timpul. Secția de covid a fost plină tot timpul la noi de trei săptămâni încoace.

Rep: Ce poate face un medic, un spital cu secția ATI covid când vine un pacient cu covid în stare gravă și nu mai există paturi libere la ATI? Ce se întâmplă cu acel om?

LZ: De obicei dispeceratul, CNCCI îi găsește un loc pe unde îi mai găsește. Dar deja situația e destul de gravă. Paturile ATI covid se umplu cu o viteză pe care nu am mai văzut-o în celelalte valuri. De exemplu, noi am avut 2 – 3 pacienți peste vară, maxim 5. Și în două zile s-a umplut. Era semnul că începe și că nu vom rezista singuri. Era evident ce urmează.

Rep: Cum vedeți următoarele săptămâni sau luni având în vedere rapiditatea extraordinară cu care se manifestă valul patru?

LZ: Nu știu, mi-e foarte greu să spun. Nimeni nu are ceva să ghicească în viitor. Dar având în vedere rata extrem de mare de contagiozitate și de infectare sunt mult mai mulți infectați. Dacă ne uităm la numărul de pacienți din ATI o să ne dăm seama că nu sunt doar 7.700 de infectați, ci mult mai mulți. Eu cred că sunt chiar triplu.

Rep: Vă gândiți la 20.000 de cazuri pe zi ca fiind numărul real?

LZ: Da, cred că în mod real sunt între 20.000 și 30.000. Mulți nu se testează. Mulți stau acasă crezând că sunt răciți și unii dintre ei ajung între ziua a șaptea și ziua a zecea, timp în care nu iau nimic ca tratament, în afară de paracetamol sau algocalmin, la noi în ATI cu afectări pulmonare extrem de severe, peste 75% - 80%. Dar așa cred eu. Evident că e o speculație. Nu am de unde să știu ce o să se întâmple. Vom fi depășiți ca și capacitate totală de ATI în România. Dar se va stinge mai repede decât celelalte, evident dacă nu urmează o altă variantă, având în vedere că ne infectăm mult mai repede, că varianta delta e mult mai transmisibilă, mai contagioasă. Așa văd eu, că se va stinge mai repede decât celelalte valuri, dar vom fi depășiți. Vom avea mult mai multe cazuri decât am avut în celelalte valuri.

 
Medicul Laura Zarafin de la Spitalul Colentina din București, despre situația de la ATI