Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Solidaritatea Sanitară: Suntem de acord cu testarea în spitale, dar pe banii angajatorului. Aproape 34.000 de salariați au avut COVID-19

poza_covid_sanatatea_fm.jpg

Image source: 
pixabay.com

Gabriel Predica, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară, spune la RFI că proiectul de lege promovat de Ministerul Sănătății, prin care se introduce certificatul COVID în unitățile sanitare încalcă drepturile salariaților. Acesta reclamă faptul că nu se știe cu exactitate câți angajați din sistem au trecut prin boală și nici ce se va întâmpla dacă, de exemplu, în situația epidemiologică actuală, managerul unui spital va fi nevoit să disponibilizeze o parte din medicii de la ATI. "Suntem de acord cu testarea, dar pe banii angajatorului", spune la RFI, Gabriel Predica. Potrivit acestuia, aproape 34.000 de salariați din sănătate au avut COVID-19.
   

"Nu putem fi de acord cu această formă, este o formă care reprezintă este un atac la drepturi fundamentale în privința a ceea ce înseamnă realțiile de muncă pentru salariații din sistemul sanitar. De altfel, nu știu dacă Guvernul a făcut un calcul sau o estimare cu privire la impactul unei astfel de reglementări, de exemplu pe zona de ATI. Dacă are o statistică cu salariații vaccinați ( medici, asistente ș.a.m.d) vaccinați...După cum constatăm, nevoia este acută de astfel de personal. Ce se va întâmpla, să presupunem că suntem 70-80% dintre salariați vaccinați, în condițiile în care o astfel de măsură va duce la disponibiliare a 20% din angajați? Cum vom face față acestei perioade? Acest proiect trebuia gândit din mai multe perspective și din punctul meu de vedere riscă să se întoarcă împotriva sistemului sanitar. ", explică la RFI Gabriel Predica, vicepreședintele Federației "Solidaritatea Sanitară".

Prof. Daniel Coriu, președinte CMR: Susținem vaccinarea corpului medical. Nu este acceptabil ca noi să transmitem această boală

 

Doi medici, soț și soție, din Câmpina, decedați din cauza COVID-19

 

"Suntem de acord cu testarea salariaților, însă reglementările actuale spun explicit că angajatorul susține aceste cheltuieli. (...) Testarea este o formă prin care putem scădea rata de incidență dar ea trebuie făcută pe cheltuiala angajatorului. Acesta e lucrul pe care noi îl cerem.", mai spune Gabriel Predica.  

 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:  

 
Gabriel Predica, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară, intervievat de Mirela Dădăcuș