Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dr. Adriana Pistol (INSP): Ne așteptăm la peste 20.000 de cazuri de COVID-19 pe zi în octombrie

corona-virus-4932576_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Peste 11.000 de cazuri noi de COVID au fost înregistrate în ultima zi în România, un record absolut de la începutul pandemiei. Cu 200 de decese și peste 300 de copii internați, autoritățile se așteaptă la 20.000 de cazuri pe zi în luna octombrie, a declarat, marți, medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Între timp, România a început azi administrarea celei de-a treia doze de vaccin anticovid. Până la prânz, s-au vaccinat aproape 14.000 de persoane. Cei care au mai mult de şase luni de la rapel se pot programa atât pe platforma online dedicata, cât și direct la un centru de vaccinare, doar cu buletinul. 

România a stabilit marți un record de infectări de la începutul pandemiei, cu 11.049 de cazuri noi de Covid, iar specialiștii nu ne aduc vești bune. O parte dintre cele peste 11.000 de cazuri noi raportate astăzi "vin din urmă, din weekend", iar autoritățile se așteaptă la 20.000 de cazuri pe zi în luna octombrie, a declarat marți, într-o conferință de presă, medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP. 

Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (INSP) 

 

România este în plin val patru, în timp ce alte state europene au scăzut la nivelul de infectări din perioada sezonului estival, precum Spania sau Italia.  În ceea ce privește 
Procentul de vaccinare în România este de 33,1%, mai puțin de atât având doar Bulgaria. 22,6%. România a început marți vaccinarea cu doza 3 de ser anticovid. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunţat în conferinţa săptămânală că până la ora 13.00 au fost vaccinate 13.963 de persoane. Acesta a precizat că cei care au fost vaccinaţi şi au şi istoric de trecere prin boala pot beneficia de doza de rapel. Mai puțin persoanele care au fost imunizate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson.

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

 

 

"Persoanele care au primit vaccinul de la compania Johnson & Johnson încă nu au recomandare pentru a efectua doza de rapel. În perioada următoare, datele ştiinţifice vor recomanda fie necesitatea dozei de rapel şi tipul vaccinului care ar fi benefic să fie utilizat în cazul acelor persoane. Persoanele care au primit la prima schemă vaccinul de la compania BionTech/Pfizer au recomandare de primă intenţie să continue vaccinarea cu acelaşi tip de vaccin, însă se permite vaccinarea cu vaccinul de la compania Moderna la solicitarea persoanei respective şi invers cei care au fost vaccinaţi cu Moderna pot opta pentru vaccinul de la compania Pfizer la doza de rapel. Persoanele vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca pot opta pentru unul dintre cele două tipuri de vaccinuri - de la compania BionTech/Pfizer sau Moderna."

Valeriu Gheorghiță a explicat și cui îi este recomandată doza de rapel. 

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

 

Campania de imunizare cu doza trei a început marți dimineață, iar cei care doresc să se vaccineze cu doza suplimentară o pot face mergând la un centru de vaccinare cu buletinul, fără să fie nevoie de programare.
             

 
Relatare Mirela Dădăcuș