Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce face un tată, care e și medic: Își mai trimite sau nu copilul la școală când incidența trece de 6 la mie?

scoala.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/Martin Bureau

Școlile rămân deschise chiar dacă rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori. Vor fi mai multe controale pentru respectarea măsurilor sanitare și se va face testare în masă în școli pentru depistarea celor infectați cu coronavirus. Autoritățile vor să folosească testele non-invazive pe bază de salivă. Am stat de vorba cu reprezentanții părinților, ai elevilor dar și cu medicii pentru a afla cât de corectă e eliminarea pragului de 6 la mie.

Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis că unităţile de învăţământ pot funcţiona cu prezenţă fizică indiferent de rata de infectare din localitate. Deciziile de suspendare a prezenţei fizice vor fi luate în funcţie de cazurile confirmate în clasă sau şcoală. Hotărârea nu este definitivă, urmează decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, o Hotărâre de Guvern şi ordinul miniştrilor Educaţiei şi Sănăţiţii, însă se doreşte ca măsura să se aplice de luni, 4 octombrie. S-a mai decis și adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli. Premierul Florin Cîțu:

"Vrem în continuare să menținem prezența fizică în școli. Ne gândim la introducerea testelor cu salivă. Ministrul Educației anunța că 99% dintre părinți nu vor să testeze copiii, ceea ce este trist. De aceea, OK, poate încercăm cu teste cu salivă, vom vedea cum putem să facem, dar intenția este de a avea școlile cu prezență fizică în continuare,. știm foarte bine că școlile online nu au avut cele mai bune rezultate anul trecut".

Șeful Guvernului a fost întrebat de jurnaliști dacă elevii vor fi testați obligatoriu: "Să vedem varianta finală, dar vrem să introducem acest test, cel pe bază de salivă, ca să fie mult mai simplu pentru toată lumea", a răspuins Florin Cîțu.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, spune că testarea în masă e o idee bună, iar părinții care nu o acceptă nu vor putea face altceva decât să-și țină copiii acasă:

"Atâta timp cât îți asumi astfel de lucruri și ai pus o cifră, de 6 la mie, din burtă, fără să fie fundamentată, pentru că atunci când a apărut ordinul comun chiar am întrebat <pe ce se bazează această cifră?> și din punctul meu de vedere, fără să primesc răspuns, această cifră s-a bazat pe faptul că, probabil, dublând, față de vechiul ordin comun unde la 3 la mie se intra în scenariul roșu, s-au gândit că nu vom ajunge niciodată la această rată a incidenței și au stat și s-au culcat pur și cimplu pe lauri cu speranța că nu vom ajunge la un astfel de nivel. Asta deși se tot zvonea că este un virus cu mult mai contagios și riscul de transmitere este exponențial. Părinții sunt împărțiți în două mari tabere: unii care vor să-și trimită copiii la școală indiferent de rata incidenței, și unii care nu vor să-și trimită copiii la școală indiferent de rata incidenței. Poziția noastră ca federație este următoarea: și peste 6 la mie să se poată continua școala în format tradițional, cu condiția testării la nivelul unităților de învățământ. Cei care nu vor să se testeze să rămână acasă. Eu aș merge cu testarea chiar și la cei vaccinați".

Elevii ar vrea să vadă argumentele științifice, din punct de vedere epidemiolgic, care susțin această măsură. Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor:

"Credem că e necesară o analiză foarte obiectivă și sinceră asupra a ceea ce se întâmplă în teritoriu pentru că știm că există zeci și sute de școli în România care încă nu au infrastructura necesară pentru a susține orele în format fizic și aici mă refer la măști, dezinfectant, apă curente, teste antigen. Apoi, evident că experții în epidemiologie și sănătate publică trebuie să facă o analiză foarte clară asupra orportunității modificării acestui prag de 6 la mie, pentru că nu ne jucăm de pe-o zi pe alta cu acest prag. Cifrele care se respectă de către noi totți trebuie să fie fundamentate de experți, nu trebuie să fie o decizie politică, luată de pe-o zi pe alta ci trebuie să fie fundamentată pe niște studii și niște cifre clare asumate de INSP, Ministerul Sănătății și alți experți din acest domeniu".

Eliminarea pragului de 6 la mie este o decizie iresponsabilă, la fel cum a fost și cea de a urca, de la 3 la 6, incidența de la care școlile treceau în on-line, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma:

Octavian Jurma: "Nivelul de 6 la mie a fost ales fără niciun consult epidemiologic, a fost pe baza <oare cât o să fie valul de mare?> 4-5 la mie, ați văzut acele prognoze cu 1.500 de cazuri pe zi. L-au pus la 6 la mie doar pentru că ei au crezut că niciodată nu o să ajungă la 6 la mie. Pandemia, evident, a spus 'hold mu beer' și a trecut prin 6 la mie ca prin brânză. Vedeți că Timișoara a trecut de 6 la mie acum 2 zile și este deja la hăt... a trecut de 8 la mie deja. Deci discutăm de un ritm de dublare în care ceea ce discuți tu vineri este complet depășit luni sau marți și aici, în acest context, este complet iresponsabil să vii să spui, <ok, din moment ce eu nu mai pot să măsor real cât de repede cresc lucrurile și cât de repede se prăbușește sistemul de sănătate, și cât de repede se infectează toți în jurul școlilor, deci inclusiv în școală, atunci hai să nu mai închidem nimic, s-o facem lată>. Într-un fel e mai cinstit. De ce să ne mai prefacem că vreme să oprim pandemia?
Expunerea copiilor la școală este foarte mare la 6 la mie. Înseamnă că din 133 de persoane cu care te întâlnești în jurul tău, una a fost infectată în ultimele 14 zile. Dacă mai adaugi și o rată de 1 la 5 de detecție, asta înseamnă că, acum, în București, incidența reală este nu de 6 la mie ci de 6x5, este de 30 la mie. Deci asta este incidența reală la care îi expunem. Asta înseamnă că practic în fiecare clasă, statistic, în următoarele 14 zile, dacă îi trimitem la școală, va exista minimum o persoană infectată".

Reporter: În aceste condiții, dumneavoastră, ca părinte, v-ați mai trimite copilul la școală?

Octavian Jurma: "Nu! Eu după 6 la mie, și nu după incidența comunicată de ministerul Sănătății, eu, ca un părinte responsabil, în ziua în care a trecut de 6 la mie am trimis către școală o înștiințare că, având în vedere situația epidemiologică, eu nu mai îmi las copilul să meargă la școală și am trecut în scenariul hibrid".