Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reforma pensiilor, o misiune imposibilă? Expert : ”Sunt foarte multe probleme sociale”

pensionari.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Evaluarea Planului Național de Reziliență și Redresare s-a încheiat și România mai așteaptă acum aprobarea finală a Consiliului Uniunii Europene. Între condiționalități se numără reforma sistemului de pensii, sursă permanentă pentru creșterea deficitului bugetar. Ministrul muncii, Raluca Turcan, anunța ieri că Ministrul Muncii va avea la dispoziție 368 de milioane de euro prin PNRR pentru a putea susține reforma sistemului de pensii și a celui al asigurărilor sociale. Banii, dintre care 85 de milioane sunt destinate reformei sistemului de pensii, vor merge în crearea unor infrastructuri sociale și în digitalizarea instituțiilor care țin de minister. Cât de ușoară va fi însă misiunea?

Două legi, una din 2010, una din 2019, ale căror prevederi se aplică parțial în paralel...Două categorii de pensii : de stat și de serviciu, fiecare cu zeci de subcategorii...Pensii calculate în funcție de contributivitate și pensii acodate politic unor categorii care nu au cotizat, de la agricultorii care au lucrat în fostele CAP-uri, la aleșii locali sau parlamentari...Peste 20 de mii de cereri de recalculare și mii de procese împotriva statului...O Constituție care interzice ca drepturile acordate să fie știrbite în vreun fel...O rată a inflației care face ca mulți pensionari să treacă rapid în rândul celor care au nevoie de asistență socială pentru că indexarea se face raportat la cifrele din anul precedent. La RFI, fostul ministru Valentin Ionescu, în prezent consultant economic, spune că reforma acestui sistem pare o misiune imposibilă dat fiind tabloul general extrem de fragmentat din prezent. În plus, în orice astfel de reformă nu se poate ține cont doar de matematica rece care ar cere tăieri de cheltuieli cu pensiile pentru ca sistemul să reziste, ci trebuie să se țină cont și de aspectele sociale.

”Sistemul public de pensii nu poate fi judecat pornind de la o singură paradigmă și anume de sustenabilitate financiară...Nu se poate. Sunt foarte multe probleme sociale pe care lumea occidentală nu le are. Pe de altă parte, atrag atenția că cei de la Comisia Europeană nu au obligat guvernul să treacă reforma pensiilor în PNRR. Asta a fost o problemă asumată de către statul român. Revenind la pensii, ajungem undeva la o sută de miliarde plată anuală pentru pensii, cu alte cuvinte statul plătește aproximativ 7 miliarde lunar...În orice caz, sub fondul de salarii cu care-și plătește angajații la stat...Repede nu se poate soluționa acest lucru. În PNRR, statul a prevăzut niște termene pentru o nouă reglementare în sistemul de pensii”, spune la RFI Valentin Ionescu.

Reforma pensiilor va fi însă greu de realizat nu doar pentru că sistemul actual este atât de neuniform dar și pentru că politicienii nu au cum să ajungă vreodată la consens, mai spune expertul. Sunt politicieni care cer eliminarea așa numitelor pensii speciale, alții care nu vor accepta pentru că vor pierde voturi...Nu e de mirare că actuala legislație a suferit zeci de modificări de-a lungul anilor ceea ce a făcut sistemul și mai inechitabil. ”Legea 263 pe 2010, legea sistemului public de pensii, cred că a fost modificată de cel puțin 35 de ori iar în Parlament au intervenit tot felul de derogări...Cei care sunt în zone poluate, gen Copșa mică, ies anticipat la pensie dar li se calculează drepturile de pensii ca și cum ar fi cotizat complet...Toate lucrurile astea vor fi păstrate că nu ai cum să treci peste ele...Din moment ce i-ai acordat unui om un drept, nu ai ce să faci...Deci nu e simplu deloc...!”, crede Valentin Ionescu.   

Ministrul muncii spunea că se dorește ca, până în 2023, să se elaboreze o nouă formulă de calcul a pensiilor, să se elimine inechitățile și să se termine cu lipsa de predictibilitate din sistem. Procesul de digitalizare, în care vor merge mare parte din cele 85 de milioane de euro primite prin PNRR, va ajuta și el la punerea în ordine a sistemului. Prin PNRR, guvernul s-a angajat să mențină cheltuielile cu pensiile la un nivel similar pe termen scurt și mediu, să asigure echitate pentru cei cu pensia minimă, să acorde stimulente fiscale pentru a extinde perioada petrecută în câmpul muncii peste vârsta de pensionare, să elimine pensiile speciale, să introducă o nouă formulă pentru indexarea pensiilor, să elimine posibilitățile pentru pensionarea anticipată și să coreleze vârsta de pensionare cu creșterea speranței de viață. În cel mai fericit caz, ministrul muncii estima că vom avea o nouă lege aprobată de parlament la finalul anului viitor.