Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vârful valului 4 va fi la mijlocul lui octombrie și se va ajunge la 20.000 de cazuri pe zi, anunță ministerul Sănătății

cseke.jpg

Cseke Attila. (Sursa foto: gov.ro)

Cseke Atila, ministrul interimar al Sănătății, spune că vârful valului al 4-lea al pandemiei de Covid-19 va fi la mijlocul lunii octombrie în România, când se vor înregista și 20.000 de cazuri zilnic.

Ministrul crede că problemele vin din cauza procentului de vaccinare de doar 33%:

Din ceea ce spun specialiștii, vârful valului 4 va fi la mijlocul lunii octombrie sau puțin mai încolo. Pentru 15-20 octombrie se preconizează că se poată ajunge, din păcate, și la 20.000 de cazuri”, a spus Cseke Attila, la „Digi24”.

Tot acesta a anunțat că în zilele următoare două spitale vor fi transformate în unități Covid. Este vorba de spitalul Malaxa și spitalul Sf. Ioan, care au mai fost spitale Covid anterior. Ministrul Sănătății adaugă că, dacă va fi necesar, și alte unități vor fi transformate.

În privința situației de la nivel național, Cseke Atila a declarat că a cerut DSP-urilor un plan de reducere traptată a activităților medicale non-Covid.

Totodată, în privința locurilor de la ATI destinate bolnavilor cu Covid, ministrul a pecizat că maximul pe care l-a atins sistemul sanitar românesc a fost 1.612, dar că s-ar putea ca acest număr de paturi „să nu ajungă în acest val pandemic”.

Cseke Attila le-a transmis medicilor că nu vrea să audă de „patriotism local”, adică să nu refuze pacienți din alte județe.

În fine, ministrul susține că rata de acoperire vaccinală este de 33% vaccinare, în timp ce în alte țări a ajuns la 70-80%, așa se explică faptul că unele țări au trecut valul al 4-lea pandemic de Covid-19.