Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, rată de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană

De Ziua Mondială a Inimii, Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România au readus în discuție bolile cardiovasculare, nevoia de informare a pacienților și de control periodic al factorilor de risc. Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate și morbiditate la nivelul UE, 36% din decesele înregistrate fiind de cauză cardiovasculară - aproximativ 60 de milioane de oameni. România continuă să aibă o rata de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană. 

 

"Bolile cardiovasculare reprezintă pandemia cu care ne confruntăm constant an de an", a spus medicul Elisabeta Bădilă, secretarul Societății Române de Cardiologie. Potrivit acesteia, "România nu ocupă un loc de cinste în statistica europeană cu privire la incidența bolilor cardiovasculare".

 Dr. Elisabeta Bădilă

“Fundația Română a Inimii desfășoara campanii de informare si conștientizare a populației privind diagnosticul precoce și tratamentul insuficienței cardiace, al infarctului miocardic, precum și a bolilor care pot afecta inima. Numai un om informat poate preveni bolile cardiovasculare. “Totul pentru inima ta” reprezintă primul program național de prevenție a bolilor cardiovasculare din România”,  a spus Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, președintele Fundației Române a Inimii.

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, aproximativ un român din 5 nu știe că are hipertensiune arterială, aflandu-se la risc pentru a dezvolta afectiuni grave precum: insuficiență cardiacă, infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală cronică de rinichi. În România apar 5 cazuri noi de insuficiență cardiacă în fiecare oră, doar 1 din 2 pacienți cu acest diagnostic supraviețuind 5 ani după diagnostic. Aceste aspecte reies și din cercetarea online realizată de COPAC în luna septembrie, la care au răspuns 320 de persoane. Pacienții au subliniat atât principalele probleme cu care se confruntă, cât și afecțiunile despre care au cea mai mare nevoie de informații.

Radu Ganescu, președintele Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România

Radu Gănescu a adăugat că principalele probleme cu care se confruntă pacienții rămân: lipsa de gratuitatate a tratamentelor și investigațiilor (48%), lipsa accesului la medicii specialiști (43,8%), lipsa de educație medicală și timpul limitat al pacienților (35,8%), lipsa de informare a pacienților cu privire la drepturile lor (27,6%). “În acest context, credem că este nevoie demers de conștientizare și informare a publicului larg, a pacienților și a autorităților din România cu privire la importanța controalelor periodice. Totodată, ne dorim ca accesul pacienților la diagnosticare și tratament să fie unul cât mai simplu și mai accesibil. În secolul 21 boli precum hipetertensiunea arterială, insuficiența cardiacă sau fibrilația atrială nu mai pot fi o condamnare pentru un pacient", a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

 

 
Relatare Mirela Dădăcuș