Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Venezuela: Trei sferturi din populație trăiește în sărăcie extremă

venezuela.png

Sărăcie extremă în Venezuela
Sursa imaginii: 
AP via France24

Trei din patru locuitori ai Venezuelei trăiesc în sărăcie extremă, în contextul în care ţara sud-americană, care a fost unul din cei mai prosperi exportatori de petrol, trece printr-o criză economică fără precedent.

Potrivit rfi.fr inflația a atins cote extreme, astfel încât, de mâine, vineri, 1 octombrie, prin decizia regimului socialist condus de Nicolas Maduro, bancnotele de 1 000 000 de bolivari de până acum vor deveni bancnote de 1 bolivar. Mai exact șasezerouri vor dispărea din ”coada” monedei naționale.

Aceeași sursă amintește că din 2008 până în prezent moneda națională a pierdut nu mai puțin de 14 (paisprezece) zerouri.

O anchetă privind condiţiile de trai coordonată de Universitatea catolică Andres Bello (UCAB, o instituţie privată), citată de AFP și France24,  a constatat că 76,6% dintre familiile din Venezuela trăiesc în sărăcie extremă, adică veniturile nu le permit să-şi acopere nevoile alimentare, iar 94,5% din gospodării trăiesc sub pragul sărăciei de 1,9 dolari pe zi.

"Am ajuns la un plafon al sărăciei și totuși sărăcia extremă continuă să progreseze”, a spus sociologul Luis Pedro Espana la prezentarea studiului.

Studiul UCAB a mai arătat că doar 50% dintre venezuelenii care au vârsta necesară muncesc, iar în cazul femeilor această proporţie este de doar 33%.

Totodată, doar 65% dintre cei 11 milioane de venezueleni cu vârsta între 3 şi 24 de ani sunt înscrişi în instituţii de învăţământ, iar 17% dintre cei între 16 şi 24 de ani sunt înscrişi în învăţământul superior.

La studiul realizat în perioada februarie-aprilie 2021 au participat 17.402 familii din 22 din cele 24 de state venezuelene.