Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lista farmaciilor care fac teste antigen covid gratuit

coronavirus-test-covid-antigen.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cele mai multe farmacii care fac teste antigen covid, gratuit, sunt în județul Prahova, care e urmat de Cluj și de București. În total 106 farmacii sunt incluse în programul inițiat de ministerul Sănătății, anunță secretarul de stat Andrei Baciu. Pe site-ul ministerului se pecizează însă că testarea, făcută de personalul farmaciilor, poate fi contra cost și că numărul testelor gratuite, oferite de minister, este "în limita stocului disponibil".

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu anunţă, joi, că se extinde reţeaua de farmacii în care se pot face teste gratuite antigen rapide pentru depistarea infecţiei cu SARS-COV2. În prezent, 106 farmacii sunt incluse în program, cele mai multe în Prahova, scrie News.ro.

Testare COVID cu teste gratuite antigen rapide în farmacii - un proiect al Ministerului Sănătăţii.  Dacă ai simptome specifice infecţiei cu SARS-COV2, poţi sa te testezi şi în farmacie. Ministerul Sănătăţii continuă să extindă acest program şi alocă teste gratuite în farmaciile avizate”, anunţă, joi, secretarul de stat Andrei BAciu.  

Acesta precizează că în acest moment sunt 106 farmacii în 19 judeţe din ţară, iar în perioada următoare se doreşte ca lista să cuprindă şi alte puncte ale reţelelor farmaceutice din România.  

În acest fel creştem accesul la testare şi facem acest proces mai uşor pentru toţi românii”, afirmă Baciu.  

Acestea sunt judeţele unde sunt cele mai multe farmacii care fac teste antigen rapide:

  •     Prahova (19 locaţii)
  •     Cluj (13 locaţii)
  •     Bucureşti (12 locaţii)
  •     Constanţa (10 locaţii)
  •     Iaşi (10 locaţii)

În cazul în care nu eşti vaccinat, să ştii că după testare farmacia va trimite datele tale în sistemul CoronaForms şi în acest fel îţi poţi descărca certificatul digital din platforma certificate-covid.gov.ro. Documentul, în urma testării rapide, are o valabilitate de 48 de ore”, a mai transmis Andrei Baciu.  

Acesta publică şi lista cu toate farmaciile unde se fac teste antigen rapide. 

Pe site-ul ministerului Sănătății se precizează că "testarea se realizează prioritar cu teste obţinute de la Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în limita stocului disponibil. Sublinem că serviciul de testare prestat de către unitățile farmaceutice poate fi tarifat, in acord cu legislatia in vigoare".

Încă din luna ianuarie Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai, le recomanda autorităților să introducă testarea gratuită cu teste rapide în farmacii și la medicii de familie. "Piața ar trebui inundată cu teste rapide gratuite. Acesta ar trebui să fie disponibil la medicul de familie, în farmacii, astfel încât să fie recoltat de către un profesionist antrenat, care raportează fiecare test. Argumente de genul <testele rapide ar costa mult> nu se bazează pe o analiză economică. Cât ne-ar costa dacă ar fi teste rapide disponibile peste tot, versus costurile pentru economia noastră, de restricții, de relaxare luată în condițiile în care noi avem transmitere intracomunitară și care crește potențialul unui lockdown în viitor", spunea profesorul Cherecheș în 25 ianuarie 2021 la RFI.