Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viața pe stradă în Haiti te învață matematică și te scapă de Covid 19. Dacă supraviețuiești până la maturitate

pm.boisson.jpg

Pierre Marie Boisson
Pierre Marie Boisson, președinte Sogesol
Sursa imaginii: 
microfinancenetwork.org

Poți face comerț dacă nu știi să scrii și să citești? Poți, și nu doar atât, oamenii simpli își adaptează micile afaceri la realitățile pieții mult mai rapid decât marile companii,  spune Pierre Marie Boisson, președintele societății de micro-finanțare Sogesol din Haiti. Economistul s-a implicat în educația din Haiti și a fost invitat de Agenția Universitară a Francofoniei să fie consilier pentru adaptarea programelor universitare la nevoile mediului de afaceri internațional. RFI l-a întâlnit la Săptămâna Francofoniei Universitare. Am discutat despre afaceri, educație, lipsa ei și nu în ultimul rând, despre Covid în țările sărace.

Pierre Marie Boisson este un personaj aparte. Vorbeste despre greutăți cu o sinceritate care te dezarmează. Vine din Haiti, una din cele mai sărace țări din lume, unde încearcă să pună umărul la dezvoltarea economiei prin acest sistem de microfinanțare care are succes.  Sogesol este entitatea bancară cu cele mai multe credite, de exemplu, în agricultura haitiană, în toate sectoarele: producție, creșterea animalelor sau prelucrarea materiei prime. De asemenea, mulți dintre clienții companiei sunt vânzători stradali.

„O bancă precum a mea oferă credite cu o valoare medie de 1000-1500 de dolari în monedă locală. Dar avem și credite de 100, 200 de dolari sau 20.000 de dolari pentru că oamenii se dezvoltă. Dar, în general, puțini dintre clienții mei împrumută mai mult de 20.000 de dolari. Un client tipic al Sogisol are un angajat și jumătate, adică sunt clienți cu un angajat sau clienți cu doi angajați, lucrează în familie. Prima clientă a Sogisol a fost o vânzătoare care comercializa pe stradă îmbrăcăminte la mâna a doua. După șase ani, această persoană și-a deschis un magazin,” își începe povestea, economistul haitian cu diplomă la Harvard.

Cand vorbește despre Haiti, Pierre Marie Boisson, se uită zâmbind la mine și îmi spune: este o lume total diferită. Știți, jumătate dintre clienții mei nu știu carte. Jumătate din populația din Haiti nu are acte de identitate. Și cum fac totuși clienții să se descurce în afaceri? Iată cum:

 „Să spunem că nu știu să citească, dar nu fac facturi, nu au nevoie să știe să citească. Dar acești oameni știu ceea ce înseamnă banul, asta e sigur. Știu matematică în mod natural. Știu, de exemplu, că un pachet de orez costă atât și că intră atâtea pachete de orez într-o oală. Și fac prețul. Se adaptează mult mai repede pieței decât persoanele care au diplome universitare. Este de-a dreptul extraordinar.

Avem, de asemenea, și clienți care au diplome universitare. Veți fi surprinși să aflați că uneori, în Haiti, veți găsi șoferi care au diplome universitare, dar nu au de lucru.  Poate se va muta în industria textilă și are nevoie de o mașină de cusut. Sunt șoferi de taxi cu diplome de contabili sau ingineri, dar nu au de lucru. Deci avem și clienți studenți. În mod paradoxal, cei mai mulți dintre clienții mei ediucați, activează în domeniul agricol. Am fost surprins să aflu că unul dintre clienții mei devenise senator,” se mândrește afaceristul.

 Pierre Marie Boisson cunoaște foarte bine ambele lumi: și pe cea a universităților, și pe cea a afacerilor și a micilor antreprenori. Tocmai de aceea, Agenția Uniaversitară a francofoniei l-a cooptat drept consilier care sa ajute la crearea de programe potrivite cu realitățile lumii și ale țărilor membre, fie că ele se numesc Haiti, România, Franța sau Canada.  După ce am vorbit despre afaceri, finanțări, antreprenoriat și universități, am purtat discuția către cel mai arzător subiect al planetei, pandemia Covid 19. Răspunsul lui Pierre Marie Boisson a fost la fel de sincer și de șocant.

„Dacă mă iau după statistica oficială, Haiti a fost relativ ferit de Covid. E poate unul dintre puțilele capitole la care Haiti are noroc. Pentru că Haiti nu are noroc. Haiti a fost lovit de tot felul de probleme. Astea fiind spuse, având în vedere că e o țară săracă și are o infrastructură medicală prea puțin dezvoltată, fără îndoială că s-au îmbolnăvit mai mulți haitieni decât spun cifrele oficiale, dar nu au fost testați pentru că nu au existat destule teste. S-a trestat și se testează și în prezent doar persoanele care au simptome sau cei care vor să călătorească. Apoi, sunt rațiuni sociologice care explică, precum și în cazul altor țări din Africa, de ce Haiti pare să fie mai puțin lovit la capitolul cazuri care necesită spitalizare sau morți. În primul rând, Haiti, ca și alte țări sărace, are foarte puțini oameni în vârstă. Doar 5% din populație are peste 60-65 de ani și această categorie a fost cea mai vulnerabilă, cu cei mai mulți morți sau spitalizări. Apoi, într-o țară ca Haiti, oamenii stau mult la exterior. Unul dintre factorii statistic legați de cazuri grave de Covid 19, este activitatea la interior. Aerul condiționat, de exemplu.

Apoi, haitienii au o speranță de viață scăzută, 60-62 de ani. Mulți mor foarte tineri, de copii sau la naștere. Cei care au supraviețuit să se regăsească acum în categoria de vârstă vulnerabilă, sunt destul de sănătoși... paradoxal. Vorbim de eliminarea naturală care i-a luat pe cei slabi și i-a păstrat pe cei puternici. Deci e vorba despre oameni puternici care merg pe jos foarte mult. Prea puțini haitieni folosesc transportul în comun. Oamenii merg distanțe incredibile.

Spitalele haitiene nu sunt pline și nu au fost saturate când a lovit Covidul. Erau încă locuri în spital și oricum, prea puține spitale haitiene erau pregătite să trateze Covid. În mod normal, dacă Haiti ar fi fost grav lovit, am fi observat o creștere a mortalității. Când se moare mult în Haiti, se observă. Aș spune că ultimul val, Delta, a făcut mai mult rău. Am avut un val în mai, iunie care a durat o lună sau două și, așa cum a venit, s-a și terminat.  Deci n-am fost loviți prea tare de Covid, dar am avut alte probleme în Haiti. Știți, ne-a fost asasinat președintele.”

Ascultandu-l pe Pierre Marie Boisson, cu vocea lui prietenoasă și sinceră care spune povești atât de diferite decât cele pe care le auzim în partea noastră de lume, n-ai cum să nu te simți jenat. Și te gândești, poate, la păcatul oamenilor din bucata ta de lume: acela de a nu-și mai da seama când le este bine.