Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radu Gănescu (COPAC): Transformarea unor spitale în unități exclusiv COVID, o lipsă de responsabilitate

România se va confrunta cu vârful valului 4 al pandemiei la mijlocul lunii octombrie, iar estimările sunt că vor fi zile cu câte 20.000 de noi cazuri de COVID-19, în perioada 15-20 octombrie, susține ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. El a declarat la Digi24 că în ceea ce privește numărul actual de paturi destinate pacienților bolnavi de COVID, "s-ar putea ca acestea să nu ne ajungă”. Unul câte unul, spitalele din România devin, din nou, unități sanitare exclusiv COVID. De astăzi, maternitatea Bucur din Capitală și-a închis porțile pentru pacientele non-COVID, după doar 3 luni de funcţionare în regim mixt. Alte două spitale, "Malaxa" şi "Sfântul Ioan", au început să-și externeze pacienții, pentru a face loc bolnavilor de coronavirus. "Decizia de a desemna anumite spitale în unități exclusiv covid a avut un impact negativ în rândul bolnavilor cronici. În condițiile în care știam că vom ajunge și la valul 4 mi se pare o lipsă de responsabilitate, pentru că nu asta este soluția. Orice bolnav care astăzi nu are acces la servicii medicale este un pacient care mâine va avea complicații, pentru care statul va plăti de două- trei ori mai mult pentru a-l trata", spune la RFI, Radu Gănescu, reprezentatul asociațiilor bolnavilor cronici din România.

 

Maternitatea Bucur s-a închis din nou de joi pentru pacientele non-Covid. Asta după ce a funcţionat doar trei luni în regim mixt. 

"Din nou exclusiv COVID. Nu e teama și groaza din 17 martie 2021 cand Maternitatea Bucur a fost desemnata prima unitate sanitara din România exclusiv COVID - aruncați în primejdie in fata  unui virus necunoscut și mortal, atunci când toată suflarea omeneasca se izola.   Nu e nedreptatea numirii COVID a acelorași cativa medici , fara sa se sufle un cuvânt și fara sa se ia în considerare rotația cadrelor medicale expuse .     Nu e greutatea efectuării oricărui act medical în costumele speciale de protectie care fac mult mai dificil totul  (cu atat mai mult actele chirurgicale unde ai peste PPE și echipamente sterile de sala de nastere sau de operație), din care ieși murat și deshidratat, cu urme adânci pe fata, fara suflare și cu privirea pierduta. Ci este tristețea imensa ca , din nou , după 16 luni COVID , după doar 3 luni si non COVID ,iti reduci din nou activitatea.  Ești iarasi pus în  imposibilitatea sa ti practici profesia. ", a scris pe Facebook, medicul Manuela Predilă,  medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din Capitală. Maternitatea Bucur a fost unitate exclusiv COVID din 17 martie 2020 până pe 3 iulie 2021.

Alexandru Ştefănescu, managerul Spitalului Clinic Nicolae Malaxa din Capitală a declarat pentru News.ro că unitatea sanitară este în plin proces de reorganizare pentru că la finalul acestei săptămâni va fi destinată, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, exclusiv tratării pacienţilor infectaţi cu Covid 19. Managerul unităţii sanitare a declarat că a început deja externarea pacienţilor, în jur de 50 de oameni, dar că medicii vor putea în continuare îngriji pacienţii care sunt arondai ambulatorului spitalului, în jur de 10.000 de persoane care vin la evaluări sau pentru a primi prescripţiile medicale necesare tratamentelor pe care le urmează. Managerul unităţii sanitare a explicat că în spital sunt 91 de locuri pentru pacienţii cu COVID, dintre care 9 sunt în ATI şi că în spital lucrează 5 medici de ATI.  Alături de Spitalul Clinic Nicolae Malaxa şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Ioan din Capitală va deveni unitate dedicată exclusiv îngrijirii pacienţilor cu covid 19. 

"Transformarea unor spitale în unități exclusiv covid nu este o soluție. Acum, la un an si jumătate de la debutul pandemiei, sa revenim la aceleași decizii, mi se pare o lipsă de responsabilitate. Soluția era crearea de circuite separate, accesibile atât pacienților infectați, cât și celor cronici și acuți, spune la RFI, Radu Gănescu, președintele Coaliției Federațiilor Asociațiilor Pacienților cu Boli Cronice.

Doar două paturi erau libere, joi, în spitalele din România pentru pacienții cu COVID-19 care au nevoie de terapie intensivă, în ziua în care în România a fost raportat cel mai mare bilanț zilnic de cazuri de COVID, de la debutul pandemiei: 12.032 de îmbolnăviri.