
Social
Solicitările la ambulanță pentru teste covid, în creștere cu peste 700% în București-Ilfov
ambulanta_covid_mediafax.jpg

Cel mai mare număr de infectări zilnice, de la începutul pandemiei de covid în România, a fost înregistrat azi: 12.032 de cazuri noi. În secțiile de terapie intensivă numărul pacienților a urcat la 1.364, iar autoritățile anunță că, în toată țara, mai sunt doar 2 paturi libere pentru bolnavii covid - unul în Brașov și altul la Cluj. Alți 176 de oameni și-au pierdut viața în urma complicațiilor cauzate de infecția cu coronavirus, numărul deceselor a trecut azi de 37 de mii.
Din totalul de noi îmbolnăviri, peste 2.300 sunt doar din București. Asta înseamnă că la fiecare sută de oameni diagnosticați, 19 sunt din Capitală. Nu e de mirare că s-au înroșit liniile la Serviciul de Ambulanță București Ilfov. Comparativ cu luna august, doar solicitările de testare covid au crescut cu mai mult de 700%, spune medicul Alis Grasu, managerul instituției:
La Serviciul de Ambulanță București-Ilfov sunt în așteptare 2.100 de solicitări pentru teste covid. Este vorba despre adrese, explică medicul Alis Grasu, managerul instituției, care subliniază că la fiecare adresă sunt între 2 și chiar 11 pacienți de la care trebuie prelevate probe biologice pentru testele covid-PCR. Pentru că sunt atât de multe cereri, oamenii au de așteptat mai mult de 72 de ore până li se recoltează testul. În doar 19 zile, din 10 și până în 29 septembrie, au fost făcute 25.870 de teste, cu o medie de 1.300 zilnic. Și asta doar în regiunea București-Ilfov.
Medicul Alis Grasu spune că acest val 4 al pandemiei este resimțit mult mai greu decât precedentele și că acum, printre pacienți, sunt foarte mulți copii.
Dintre bolnavii pe care ambulanțele îi duc în stare gravă la spital mulți sunt nevaccinați anti-covid. Nevaccinați sunt și în rândul angajaților de la Serviciul de Ambulanță, 40%, dar cifra e de acum o lună și jumătate și de atunci s-au mai schimbat lucrurile, declară managerul instituției.
Despre intenția Guvernului de a introduce certificatul covid pentru cadrele medicale Alis Grasu afirmă că nu știe dacă e cea mai bună soluție: "Oamenii care refuză să se vaccineze, cu toate eforturile noastre de a-i convinge, probabil că vor accepta să aibă contractul suspendat o luna, două, și noi să intrăm în colaps. Pentru că fiecare angajat este absolut necesar, vital, în această perioadă, pentru bunul mers al serviciului".