Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ISMB: Testarea elevilor se va face în cabinetele medicale ale școlilor

Școlile vor rămâne deschise indiferent de rata de infectare. Anunțul a venit, joi, de la premierul Florin Cîțu. El a explicat că, după depășirea ratei de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori, decizia privind trecerea în online va aparține în totalitate conducerii școlilor, în funcție de numărul de cazuri COVID-19 înregistrate în unitățile de învățământ.

Premierul a spus că detaliile privind testarea elevilor vor fi decise prin ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Florin Cîțu a precizat că una dintre propuneri este ca elevii să fie testați de două ori pe săptămână.

Între timp, din ce în ce mai multe localități trec de pragul de 6 cazuri la mia de locuitori. Printre acestea se numără și Capitala, care a ajuns la o rată de infectare cu Covid-19 de 6,64 cazuri la mia de locuitori, iar noi restricții urmează a fi impuse de autoritățile locale.

În ceea ce privește școlile și varianta testării periodice a elevilor, „fiecare unitate de învățământ din București are câte un medic”, dă asigurări inspectorul Larisa Gojnete, purtător de  cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Într-un interviu acordat RFI, ea spune că din ce în ce mai mulți părinți înțeleg că pentru a putea avea școală în format fizic este nevoie de testare.

Testarea se face în cabinetele de medicină școlară

Larisa Gojnete: În acest moment conform ordinului comun care reglementează activitatea din școli se face testarea elevilor în a opta zi de la momentul în care a fost suspendată activitatea cu prezență fizică a unei clase. În conformitate cu ordinul comun, la apariția unui caz de îmbolnăvire în rândul elevilor activitatea clasei din care face parte elevul se suspendă pentru 14 zile. Elevii desfășoară activitate în online. Însă, pot fi testați în a opta zi de la momentul suspendării activității cu prezență fizică și se pot întoarce la școală în a opta zi cei care au rezultat negativ la testul antigen rapid. Pentru testare este nevoie de acordul părintelui sau al elevului major.

Reporter: Nu puțini dintre părinți sunt reticenți la ideea testării copiilor. Cum veți rezolva această problemă?

LG: Din punctul meu de vedere și din ce am constatat din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei directori din teritoriu, primează dorința ca elevii să se întoarcă fizic la școală. Atunci scade numărul părinților care poate că în alt context nu și-ar fi exprimat acordul.

Rep: Dacă un părinte refuză testarea copilului ce se întâmplă?

LG: Nu se va întoarce în a opta zi. Se va întoarce după 14 zile. Copilul se poate întoarce. Nu există altceva prevăzut. Copilul se va întoarce la școală, doar că nu se întoarce mai devreme, ci la sfârșitul celor 14 zile.

Rep: Iar testarea propriu-zisă se va face la școală?

LG: Da, testarea se face în cabinetele de medicină școlară din unitățile de învățământ de către personalul medical al școlii. Acest personal este coordonat de ASSMB. Testele sunt furnizate de către DSP. Sunt ridicate de către școli. În funcție de necesarul pe care îl stabilește fiecare școală se fac demersuri în acest sens. Școala merge și ridică testele.

Rep: Se vorbește despre testarea periodică a elevilor, mai ales în condițiile în care premierul a anunțat că închiderea sau nu a școlilor va fi decisă de conducerea unităților de învățământ. Sunt pregătite școlile pentru a putea testa periodic, eventual săptămânal elevii pentru ca unitățile de învățământ să poată rămâne deschise în ciuda ratei mari de infectare dintr-o localitate?

LG: Cred că aprecierile ar putea fi făcute doar după ce există niște documente care să reglementeze această testare periodică pentru că vorbim în primul rând de personal medical.

Rep: Există personal medical în fiecare școală din capitală? Avem probleme aici?

LG: În acest moment există cel puțin un medic sau un asistent în fiecare unitate școlară. Rămâne de văzut dacă în situația unei testări periodice personalul medical va fi suficient.

Rep: Dacă un profesor se îmbolnăvește, pentru că și această situație este posibilă, ce se întâmplă cu ora sau cu orele pe care el le susține? Vor fi automat în online iar copiii vor trebui să aibă cu ei telefoane sau tablete pentru a putea face ora sau va fi înlocuit cadrul didactic bolnav? Există un plan pentru astfel de situații?

LG: Există precizările ordinului comun legate de situația în care un cadru didactic este infectat. Situațiile cele mai delicate sunt cele din învățământul preșcolar și primar, acolo unde copiii au fie un profesor pentru învățământ primar, fie un educator. În această situație educatorul va fi în imposibilitatea de a veni la școală. Atunci, în cele mai multe dintre cazuri, pentru că este foarte dificil să se găsească înlocuitor, copiii vor trece în online. În ceea ce privește cadrele didactice de la nivelul gimnazial și liceal, lucrurile depind foarte tare de modalitatea în care la nivel de unitate școlară se gestionează situația. În cele mai multe cazuri copiii vin în continuare la școală. Ei desfășoară fizic celelalte ore. Dacă pe o anumită disciplină un profesor nu poate să vină la școală pentru că este pozitiv, poate intra de acasă și copiii pot intra online din școală pe ora respectivă. Din fericire în București cam toate școlile sunt dotate.

Ascultă:

 
Larisa Gojnete, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, despre testarea elevilor