Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi măsuri, în lucru la CNSU: Teste rapide pentru elevi și profesori, condiții noi pentru nunți și botezuri

Varianta de lucru discutată în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), întrunit joi seară, se referă la prezenţă fizică la şcoală a elevilor indiferent de rata de infectare, cu criterii clare pentru suspendarea orelor în funcţie de numărul de cazuri şi cu teste rapide de salivă, pentru monitorizarea situaţiei epidemilogice. În cazul unei incidenţe a cazurilor de COVID-19 de peste 6 la mie, magazinele se închid la 22.00, iar nunţile şi botezurile au limită de participanţi cu condiţia vaccinării sau să fi trecut prin boală, neexistând opţiunea testării. Masca devine obligatorie, atât în interior, cât şi în exterior.

ACTUALIZARE: Conform aceluiași document, restaurantele, cinematografele, barurile, cluburile, instituțiile de spectacol sau sălile de sport vor rămâne deschise până la 50% din capacitatea maximă, în localitățile cu rată de infectare cu peste 6 la mie, pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală. Documentul nu face referire la posibilitatea accesului pe baza testului negativ recent efectuat.

...................................................

Coform variantei discutate joi seară de CNSU și citate de News.ro, va fi permisă participarea zilnică, cu prezenţă fizică la cursuri, a elevilor în unităţile de învăţământ, indiferent de rata de incidenţă cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2. Urmează a fi stabilite modalităţile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenţei fizice la cursuri, a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală.

În şcoli ar urma să fie utilizate testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învăţători educatori, în scopul monitorizări permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acţiunilor de control desfăşurate de instituţiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2. 

În ceea ce priveşte nunţile şi botezurile, în discuţia CNSU se află varianta în care organizarea de astfel de evenimente private la interior sau exterior, poate fi realizată doar în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane şi doar dacă acestea sunt vaccinate împotriva SARS-CoV-2 sau care au trecut prin boală în urmă cu maximum 6 luni. Important de subliniat: documentul nu mai specifică posibilitatea participării la astfel de evenimente cu test Covid negativ, ci doar cu certificat care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală.

Totodată, în cazul restaurantelor, inclusiv în interiorul centrelor comerciale, nunărul clienţilor poate fi de până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar în intervalul orar 5,00-24,00, doar dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 sau care au trecut prin boală în urmă cu maximum jumătate de an.

De asemenea, CNSU dorește modificarea programului de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ sau prestări de servicii în spaţii închise sau deschise, publice sau private în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în localitățile unde rata de infectare este cuprinsă între 6 și 7,5 cazuri la mia de locuitori. Astfel, în zilele de weekend, operatorii economici îți vor putea desfășura activitatea numai în intervalul orar 5,00-22,00. Pe parcursul nopții vor putea funcționa doar firmele care fac livrări la domiciliu. Totodat, în cazul localităților unde rata îmbolnăvirilor depășește 7,5 cazuri la mia de locuitori, aceste restricții vor fi valabile pentru toate zilele săptămânii.

Forma finală a documentului elaborat de CNSU urmează a fi prezentată cel mai probabil vineri, pentru ca apoi să fie validată de Guvern.