Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marșul Iași Pride 2021 are loc vineri. Primarul Mihai Chirica cere amânarea evenimentului

mars_iasi_pride_2021.png

Mars Iasi Pride 2021
Sursa imaginii: 
Rise Out

La Iași are loc vineri primul Marș Pride din istoria orașului. Nu fără controverse însă. Primarul Mihai Chirica nu a autorizat marșul motivând că "nu este potrivit să se organizeze marșul pentru drepturile comunității LGBT în paralel cu manifestarea religioasa care are loc în municipiu".

Edilul Iașiului anunţă că nu va semna aprobarea marşului şi se arată dispus să reanalizeze acest subiect după Sărbătorile Iaşiului. Mihai Chirica spune la RFI că dacă Marșul va avea loc, se va întâmpla într-o manieră în care "ne expunem într-un mod irațional". 

"Le voi propune în mod personal să facă acest eveniment după 14 octombrie după ce orașul se liniștește din punct de vedere spiritual. Să găsim un moment mai liniștit în care această experiență să nu devină una de traumă atât pentru noi ca imagine de oraș, cât și pentru ei ca minoritate.

La RFI Cosmin Grădinariu de la Asociația Rise Out Iași susține că gestul primarului este o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. El mai subliniază faptul că în acest caz primarul Iașiului nu are drept de veto, iar autoritatea competentă să autorizeze Marșul Iași Pride 2021 este Consiliul Local care deja a autorizat evenimentul.

Mitropolia Moldovei a criticat în termeni extrem de duri marsul Pride Iasi despre care spune ca „propagă chipul păcatului contra firii”. "E loc sub soare pentru toată lumea" răspund organizatorii Iași Pride.

Marșul Iași Pride 2021 are loc vineri de la ora 17:00 pe traseul Casei de Cultură a Studenţilor – Bulevardul Independenţei – Strada Elena Doamna – Strada Anastasie Panu – Palatul Culturii. Participanții vor respecta condițiile impuse de Municipalitate în momentul în care aceasta a autorizat marșul, dar și pe cele impuse de pandemie.