Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihăilă, despre incendiile din spitale: Nu e vorba că fiecare pasează răspunderea, e vorba că fiecare are o răspundere

Ioana Mihaila ridicare restrictii Covid.jpg

Ioana Mihăilă, critici la adresa lui Alexandru Rafila
Ioana Mihăilă, critici la adresa lui Alexandru Rafila
Sursa imaginii: 
Facebook/Guvernul României

Responsabilitatea este împărțită în cazul neregulilor descoperite în spitalele din România. O spune la RFI fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, după incendiul de vineri de la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, cel mai recent episod dintr-o serie de tragedii similare petrecute în ultimul an.

Ioana Mihăilă declară după incendiul de la ATI Constanța că după descoperirea problemelor din spitale, în urma unei evaluări, au fost alocate fonduri pentru remedierea lor: ”Dacă vorbim de rapoartele punctuale ale incendiilor de la Balș, de exemplu și de la Piatra Neamț, ele au fost înaintate Parchetului, care continuă cercetarea în dosarul penal care a fost deschis în fiecare din acele cazuri. Dacă vorbim de rapoartele controalelor derulate de Ministerul Sănătății, Ministerul Sănătății a derulat controale prin Inspecția Sanitară de Stat, care a evaluat măsurile medicale ale acestor secții de Terapie Intensivă Covid din toate spitalele Covid de la nivelul țării și a dat niște măsuri de a ajunge la niște standarde minime de calitate. Aceste rapoarte au fost înaintate Comisiei de repartiție a bugetului Ministerului Sănătății în primăvară, după votarea legii bugetului, așa încât investițiile care vin ca urmare a recomandărilor Inspecției Sanitare de Stat să fie prioritizate”.

”Dacă vorbim de rapoartele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care a evaluat câte din clădirile care au destinație spitale în țară au sau nu au autorizație de prevenire la incendiu, acelea sunt monitorizate, stadiul implementării lor, de către IGSU (...). De asemenea, în iarnă, s-a semnat un memorandum, prin care 50 de milioane de euro au fost alocați către spitale, pentru înlocuirea instalațiilor electrice și pentru aducerea la standarde de calitate a instalațiilor de gaze medicale, precum și pentru montarea de senzori de fum și senzori de oxigen, tocmai pentru a reduce acest risc de incendiu. Aici era în atribuția spitalelor și a autorităților locale, dacă vorbim de spitalele din subordinea autorităților locale, să scrie aceste proiecte, să facă lucrările și să obțină finanțarea pentru aceste intervenții”, spune fostul ministru.

 

Reporter: Dar pare că în cazul acestor incendii din spitale, fiecare pasează responsabilitatea altei instituții și într-un final reiese că de fapt nimeni nu este vinovat.

Ioana Mihăilă: Nu e vorba că fiecare pasează răspunderea, e vorba că fiecare are o oarecare răspundere. Răspunderea managerului de spital este de a se asigura că personalul respectă măsurile de prevenire a incendiilor și de asemenea este de a verifica dacă instalațiile de gaze și dacă instalațiile de electricitate fac față la suprasolicitare.

 
Ioana Mihăilă, despre incendiile din spitale