
Social
Medicii: Avem un sistem jalnic, suntem siderați. Ne asumăm aceleași riscuri ca și pacienții
poza.jpg

Victor Eșanu: Suntem siderați. Noi facem parte din mecanismul care ar trebui să fie o soluție pentru bolnavi și nu o problemă. Noi ne asumăm zilnic aceleași riscuri ca și pacienții. Ajungem într-o situație absolut jenantă și penibilă, ca atunci când s-a întâmplat cu colegul de la Piatra Neamț, care a trebuit să plece în străinătate pentru tratament după ce a salvat viața unor pacienți. Cred că ar trebui să îi facem un monument acelui coleg. A mers să își facă datoria, iar după aceea a trebuit să intervină ministrul sănătății ca să putem să îi prelungim un concediu unui om desfigurat în totalitate pentru că a încercat să salveze niște vieți. Situația este gravă. Este de neconceput într-o țară a Uniunii Europene. Nu știu dacă singura soluție este construcția unor noi spitale. Poate soluția ar consta în urgenta investiție în spitalele vechi, așa încât să le transformăm în spitale moderne, cu secții moderne. Poate că soluția nu e așteptarea unor bani mulți care să cadă peste noi de nu știu unde din împrumuturi sau nu. Poate că soluția ar fi direcționarea unor bani în spitalele vechi, așa cum au făcut țările din jurul nostru, în special Ungaria.
Reporter: Soluții ar fi, domnule doctor, numai că le identificăm și le știm în fiecare an, așa cum identificăm și problemele. Însă multe dintre ele persistă și se întâmplă tragedii ca cea de la Bacău, ca cea de la Constanța. De ce nu se rezolvă lucrurile? E vina managerilor, a guvernului?
VE: Motivul numărul unu este politizarea sistemului sanitar. Sistemul sanitar nu este un sistem condus de profesioniști, așa cum se întâmplă în alte țări. Este condus politic. Aceasta este cauza problemelor pe care le avem, inclusiv cu pandemia. În alte țări în care situația este mult mai bună sistemul este condus de profesioniști. Noi în continuare luăm decizii politice în raport cu interese politice. În niciun caz nu consultăm epidemiologi, specialiști.
Rep: Numirea în conducerea spitalelor a unor persoane în urma unor intervenții politice cu ce afectează buna desfășurare a lucrurilor și reformele în aceste spitale despre care tot vorbim?
VE: Un specialist va insista, indiferent de costuri, indiferent de interese, să se facă niște modificări, niște reorganizări în interesul spitalului, așa cum se întâmplă în occident. Când intervin interesele politice e cu totul altă problemă, cu totul altă mâncare de pește, cum spunem noi românii. Pot să vă dau exemplul Portugaliei. Federația noastră face parte din federația europeană. Exemplul Portugaliei constă în faptul că în câteva zeci de ani au putut reorganiza complet sistemul fără investiții majore, doar redându-l specialiștilor, revenind la consultarea specialiștilor și readucând specialiștii în frunte spitalelor, secțiilor clinice, direcțiilor sanitare. Doar ministrul a mai rămas numit politic. Tot ce înseamnă secretari de stat și directori de compartiment din minister sunt specialiști pe diferite domenii.
Rep: Mă uitam, domnul doctor, pe raportul din 2020 făcut de autorități în urma tragediei de la Bacău. La Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, acolo unde lucrați și dumneavoastră, la acest control au fost identificate atunci 4 nereguli: funcționare fără autorizație de securitate la incendiu, nu se asigură mentenanța instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor, nu funcționează instalația de iluminat de securitate și nu se asigură condițiile de evacuare în situații de urgență. Din ce știți, a fost remediată vreuna dintre aceste probleme?
VE: Știu că a fost un control. Știu că spitalul din Cluj a fost unul dintre spitalele cu cele mai puține probleme, care stătea cel mai bine. Este o problemă generală a întregului sistem sanitar din România. Vă rog să mă credeți că noi încă stăm bine în Cluj pentru că suntem un centru regional, un centru județean și primim pacienți la infecțioase în caz de pandemie din tot Ardealul. Situația este îngrijorătoare în tot sistemul sanitar. Eu sunt președinte de federație națională. Situația este gravă. Avem un sistem jalnic. Trebuie să încercăm să redirecționăm fondurile. Așa cum e nevoie de autostrăzi, e nevoie și de reorganizare în spitale.
Rep: Personal vă este teamă se veniți la serviciu când vedeți că spitale cu probleme asemănătoare cu cele constatate și în unitatea unde lucrați, iau foc, oamenii mor carbonizați? V-ați gândit vreodată la asta?
VE: Medicii sunt oameni. Așa cum la începutul pandemiei unii au renunțat, în prag de pensie, oamenii în vârstă au renunțat la continuarea activității și noi avem emoții, dar ne asumăm niște lucruri. Asta ne e meseria. Un militar nu poate să spună că are emoții și frică să meargă pentru că vine glonțul. Așa și noi, asta știm să facem. Asta facem și asta vom face. Nu avem de ales.
Ascultă: