Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


24 de oameni decedați în ultimul an, în 10 incendii produse în spitale

ap21274401985409.jpg

Sursa imaginii: 
AP/Costin Dinca

Tragedia de la Constanța e departe de a fi un eveniment izolat. De fapt, se poate vorbi despre un fenomen al incendiilor în spitale. Numai în ultimul an, 10 unități medicale au semnalat incendii în incintele lor, în contextul suprasolicitării infrastructurii vechi a unităților medicale, mai ales în contextul creșterii numărului de bolnavi Covid care necesită internare.

Seria tragediilor înregistrate în spitalele din România în ultimul an a început pe 14 noiembrie 2020. Atunci, 12 persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Medicul de gardă care a încercat să salveze pacienți a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală. Acest incendiu avea să declanșeze o uriașă acțiune de control la nivel național în urma căreia s-au identificat peste 2.000 de nereguli la unitățile medicale în ceea ce privește normele de securitate la incendiu.

O lună mai tarziu, pe 25 decembrie 2020, un alt incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.

În luna ianuarie a anului în curs, nu mai puțin de trei incendii au avut loc în spitalele din România. Primul, de pe 2 ianuarie, a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit intoxicaţii cu monoxid de carbon.

3 zile mai târziu, un alt foc a izbucnit într-un salon suport COVID al Spitalului de Psihiatrie din Gătaia. Potrivit ISU Timiş, au fost evacuate atunci două persoane care nu au necesitat îngrijiri medicale.

Un alt incendiu mult mai puternic a avut loc tot în luna ianuarie, pe data de 29, la Institutul „Matei Balș” din Capitală. 102 pacienți cu COVID-19 au fost evacuați de urgență la ora 5.00 dimineața, însă trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o a patra a decedat după eșuarea manevrelor de resuscitare.

Pe 21 februarie, un alt spital important al Capitalei a fost curpins de flăcări. Zeci de echipe de pompieri au intervenit la Institutul „Marius Nasta”, unde a luat foc o unitate mobilă ATI. Nu au fost înregistrate victime.

În data de 8 martie, un incendiu a izbucnit și la Spitalul de Psihiatrie din Craiova. 23 de pacienţi şi cadre medicale au reușit să iasă singuri din cladirea cuprinsă de flăcări, iar un alt pacient a fost scos din spital de pompieri. Trei cadre medicale au suferit fracturi, după ce au sărit pe geam pentru a se salva de flăcări.

O luna și jumătate mai târziu, pe 21 aprilie, a luat foc și Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina. Parterul și etajul 1 au fost afectate, 36 de persoane au fost evacuate, din care 6 au fost intoxicate cu fum.

Pe 24 iulie un incendiu a avut loc la Spitalului Județean Constanța. A fost afectat un bloc operator, de aproximatv 40 de mp, cauza probabilă fiind scurt circuit electric. Patru medici au reușit să iasă la timp din salonul afectat.

Cel mai recent incendiu care izbucnește într-un spital din România s-a petrecut la Spitalului de Boli infecțioase din Constanța, unde erau tratați pacienți Covid în stare gravă. Șapte persoane au murit aici.

În total, în cele 10 incendii, 24 de persoane și-au pierdut viața.