Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Propagandă rusească mascată pe TikTok (France24)

tik_tok_siria_dezinformare.png

Sursa imaginii: 
Captură ecran TikTok via France24

În timp ce Facebook sau Twitter au luat deja măsuri severe împotriva conturilor care transmiteau informații false, TikTok, rețeaua socială chineză, care are 700 de milioane de utilizatori activi în întreaga lume, continuă să lase vizibile materiale video cu caracter propagandistic bazate pe informații false, scrie France24.

Potrivit sursei citate, materialele vizează în mod special situația din Siria, acolo unde propaganda pro-rusă atinge cote maxime.

În ultimul episod din seria ”Info ou Intox”, echipa Les Observateurs a postului de televiziune France24 analizează un material video în care o femeie strigă plângând, printre ruinele unor clădiri distruse din Siria : ”Domnule Trump, vă rugăm, vă implorăm, opriți ...”, iar textul explicativ sugerează că femeia i-ar cere fostului președinte american să-l oprească pe Joe Biden ”să mai facă rău oamenilor nevinovați”, ca și cum actualul președinte american ar fi responsabil pentru bombardamentele din Siria.

Postarea a primit peste 500 000 de like-uri pe TikTok, dar la o analiză mai atentă se observă că, de fapt, filmarea a fost realizată în iulie 2019, când Joe Biden nici măcar nu era candidat la prezidențiale.

Acest tip de dezinformare este foarte frecvent întâlnit pe Tik Tok, unul dintre conturile care postează multe astfel de informații false fiind ”Soapbox”, care pare focalizat pe propaganda anti-americană, cu privire la situația din Siria.

Potrivit CNN, care a avut acces la documentele de înregistrare ale acestui ”organ media”, Soapbox face parte din grupul Maffick, deținut în proporție de 51% de Russia Today, canalul public rusesc, iar directoarea Soapbox este Anissa Nouai, fostă jurnalistă la Russia Today.

De remarcat că Facebook și Twitter au marcat acest cont drept ”media controlată de statul rusesc”, în timp ce TikTok nu a luat până acum nici un fel de măsură.